Ziek van voedsel.

Het aantal via voedsel overgebrachte of veroorzaakte ziekten is de laatste jaren toegenomen. In het bijzonder nemen ziekten door microbiologische verwekkers zoals Salmonella en Campylobacter toe. Daarnaast wordt het voedsel ook in toenemende mate verontreinigd door chemische stoffen zoals dioxine, lood en cadmium.
De WHO schat dat jaarlijks wereldwijd duizenden tot miljoenen gevallen van door voedsel veroorzaakte en overgebrachte ziekten voorkomen. Ongeveer een op de drie inwoners van geïndustrialiseerde landen zouden jaarlijks ziek worden via het voedsel. Vooral kinderen, zwangere vrouwen, zieken, armen en ouderen lopen een groot risico.
Een Salmonellabesmetting is nog steeds een veel voorkomende oorzaak van ernstige ziekte door voedselbesmetting in Oost- en West-Europese landen. Maar ook de Campylobacter is een veel voorkomende verwekker van gastro-intestinale ziekten. Ook nog in vele westerse landen zoals Denemarken, Finland, IJsland, Ierland, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
De besmetting van voedsel door chemische stoffen zorgt voor veel onrust onder de algemene bevolking. Vooral in Centraal- en Oost-Europa wordt het voedsel besmet door de industriële verontreiniging van de lucht, de grond en het water. Een van de ergste gebieden in dit verband is het gebied rond de Aralzee. Gedurende ongeveer 30 jaar is het water gebruikt voor de irrigatie van de katoengewassen. Bovendien is het gebied zwaar verontreinigd door het zware gebruik van insecticiden, pesticiden en herbiciden. Hierdoor is er een kritische situatie ontstaan voor de gezondheidssituatie van de locale bevolking.
De FAO en de WHO gaan een aantal microbiologische risico-inschattingen opstellen. De eerste op een dergelijk internationale schaal. De voedsel/pathogenen-combinaties die het eerste onderzocht gaan worden zijn: Listeria in direct-klaar-voedsel, Campylobacter in gevogelte, Vibio in zeevruchten, en Salmonella in eieren en gevogelte.
Bron:WHO (20-03-2002)

 

 

    Printen