Tekort aan foliumzuur en B12 geeft meer kans op de ziekte van Alzheimer.

NEW YORK, Mei 07 2001 (Reuters Health) - Dat blijkt uit Zweeds onderzoek waarvan de resultaten staan opgetekend in het blad Neurology. Beide vitamines zijn nodig voor de groei en instandhouding van de weefsels, de vorming van rode bloedcellen en de eiwitstofwisseling.
De Zweedse onderzoekers, verbonden aan het gerontologisch onderzoekscentrum van het Karolinska-instituut in Stockholm, volgden 370 mensen van 75 jaar en ouder die geen extra foliumzuur en B12 gebruikten en die niet dement waren. Binnen de drie jaar durende studie ontwikkelden 78 mensen een of andere vorm van dementie. Degenen die een tekort aan beide vitamines hadden, hadden een twee keer zo grote kans op Alzheimer als degenen met een normaal gehalte van deze vitamines.
De onderzoekers concluderen dat Alzheimer mogelijk mede wordt veroorzaakt door tekorten aan deze twee vitamines. Door dit tekort stijgt het gehalte in het bloed aan homocysteïne, een afvalproduct van de celstofwisseling. Een te hoog niveau kan leiden tot hart- en vaatziekten. De stof heeft tevens een toxisch effect op zenuwcellen.
Het is volgens de onderzoekers daarom goed om bij ouderen in de gaten te houden of hun B11- en B12-gehaltes in orde zijn, ook bij degenen die geen verschijnselen van dementie vertonen. "Hierdoor kan aftakeling vroegtijdig worden opgespoord en voorkomen", aldus Hui-Xin Wang, een van de onderzoekers.
Uit onderzoek onder zestien ouderen door mevrouw dr. Z. van Asselt van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen onder verpleeghuisbewoners bleek enkele jaren geleden al dat door de toediening van vitamine B12 via een injectie de vergeetachtigheid afnam en de hersenactiviteit verbeterde.
Onderzoek door dr. L. de Groot van Universiteit Wageningen wees uit dat veel verpleeghuisbewoners tekorten hebben aan de vitaminen A, B1, B2, B6, B11, B12, C, D en E. 
SOURCE: Neurology 2001;56:1188-1194  

 

 

    Printen