Home / ...
Begin iedere dag goed met een goed ontbijt…….
Even een oud gezegde: Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar. De wetenschap van nu heeft vastgesteld dat dit oude advies juist is.. Een stevig ontbijt, een niet te zware lunch en een warme maaltijd die zo licht mogelijk is. Met drie gezonde maaltijden per dag krijgen we alle voedingsstoffen binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier nog een studie die dat bevestigt.
Maar waarom ’s morgens eten als een koning? In het lichaam worden volgens een bepaald ritme bepaalde activiteiten verricht. Na uw nachtrust heeft het lichaam behoefte aan voedingsstoffen en energie. De accu moet weer opgeladen worden want ’s nachts is er niet gegeten en heeft het lichaam andere activiteiten gedaan.
Een stevig ontbijt bestaat uit veel eiwitten en gezonde vetten en weinig koolhydraten. Eiwitten zitten o.m. in eieren, magere vlees(waren), yoghurt, kwark en kaas.
Een ontbijt rijk aan eiwitten en vetten geeft een dag lang een verzadigd gevoel in het bijzonder voor de lunch, waardoor de calorie inname minder wordt. Eiwitten tijdens de lunch of het avondeten hebben dit gevolg veel minder.
Uit een kleine studie blijkt dat het eten van havermout tijdens het ontbijt leidt tot een groter verzadigingsgevoel dan het eten van kant en klare ontbijtgranen en dit mindere hongergevoel duurt wel 4 uur. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in de aanwezige beta-glucaan in de havermout, een ander verklaring is volgens onderzoek de unieke samenstelling van de vetten in haver. Een ander onderzoek bevestigt de bevindingen nog eens over de voordelen van haver als ontbijtgraan.
Veel mensen ontbijten echter niet of niet goed. Ze hebben haast of ze zijn aan het lijnen en denken dat ze zo sneller zullen afvallen. Door niet of slecht ontbijten krijgt men een tekort aan voedingsstoffen. Er ontstaat dan in de loop van de morgen een hongergevoel dat vaak gestild wordt door “slechte” tussendoortjes en vaak overgewicht tot gevolg. Laat ontbijten blijkt volgens onderzoek in tegenstelling tot vroeg ontbijten de kans op meer lichaamsgewicht te bevorderen, althans bij mensen met diabetes.
Wie het ontbijt overslaat kan te maken krijgen met concentratieproblemen, duizeligheid en vermindering van prestaties op school of op het werk. Dat heeft te maken met het lage bloedsuikergehalte, omdat er ‘s nachts niets gegeten is. Glucose is de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Het hersenweefsel kan dat zelf niet opslaan, maar is afhankelijk van de glucose in het bloed. Om voor een goed glucosegehalte in het bloed te zorgen moet de voeding voldoende koolhydraten leveren.
Verschillende onderzoeken laten zien dat het overslaan van het ontbijt de kans op aller ziektes zoals overgewicht en hart- en vaatziektes vergroot.
Trouwens het niet op regelmatige tijden eten van zowel ontbijt, lunch en avondeten verhogen de kans op het zogenaamde metabool syndroom, een combinatie van hoge glucose- en glyceridenwaarden, verlaagde waarden van HDL, het goede cholesterol, verhoogde bloeddruk en overgewicht en daardoor de kans op diabetes type-2 en/of hart- en vaatziektes.
Het eten van een groot ontbijt in plaats van een groot avondeten kan overgewicht en hoge bloedsuikerwaarden voorkomen zo blijkt uit een kleine Duitse studie. Ons lichaam verbruikt energie wanneer we voedsel verteren voor de opname, vertering, transport en opslag van de voedingsstoffen. Dit proces, bekend als door voeding veroorzaakte thermogenese, is een maat voor hoe goed ons metabolisme werkt en kan verschillen afhankelijk van de maaltijd. De studie laat zien dat een maaltijd die als ontbijt wordt gegeten, ongeacht de hoeveelheid calorieën die het bevat, twee keer zo hoge door voeding veroorzaakte thermogenese veroorzaakt als dezelfde maaltijd die wordt geconsumeerd als avondeten. Deze bevinding is belangrijk voor alle mensen omdat het de waarde onderstreept van voldoende eten bij het ontbijt." Ze ontdekten dat identiek calorieverbruik tot 2,5 keer hogere thermogenese leidde in de ochtend dan in de avond na calorierijke en caloriearme maaltijden. De door voedsel veroorzaakte stijging van de bloedsuiker- en insulinewaarden was na het ontbijt verminderd in vergelijking met het avondeten. De resultaten laten ook zien dat het eten van een klein, caloriearm ontbijt een verhoogde eetlust geeft, met name voor snoep.