Home / Nieuws / ...

 

Kinderen en klimaatsverandering
Lancet: ‘Klimaatverandering verslechtert gezondheid kinderen’
In 2009 noemde het medische vakblad The Lancet de klimaatopwarming ‘de grootste bedreiging van deze eeuw voor de wereldgezondheid’. Een omvangrijk rapport waarmee het Britse tijdschrift donderdag uitpakt, stelt dat vooral kinderen het gelag zullen betalen – of beter: de gezondheidsschade ten gevolge van de klimaatopwarming zal zich het sterkst tijdens de kinderjaren manifesteren. Als de wereld niet snel haar broeikasuitstoot naar beneden haalt, wordt de gezondheid van de komende generaties ondermijnd door extreem weer, infectieziekten, ondervoeding en luchtverontreiniging, zo is te lezen. Daarmee zou niet alleen de volksgezondheid in voormalige ontwikkelingslanden een stevige knauw krijgen – waar ze er de laatste decennia over het algemeen op vooruit is gegaan – maar ook in welvarende industrielanden zoals Nederland en België. Het Lancet-rapport wijst erop dat allerlei tendensen nu al merkbaar zijn. Zo is de opbrengst van gewassen als maïs, wintertarwe, soja en rijst de afgelopen dertig jaar gedaald. De pasgeborene zal daar als zuigeling de negatieve gevolgen van ondervinden. Tijdens zijn adolescentie zal de impact van luchtvervuiling te merken zijn; bij jongeren immers ontwikkelen de longen zich nog, en zal vervuilde lucht daardoor verminderde longfunctie, astma en – later – de kans op hartaanvallen en beroertes vergroten. Kinderen zullen verder bijzonder vatbaar zijn voor opkomende, besmettelijke ziekten. Ook dat is nu al een meetbare tendens: in de afgelopen dertig jaar zijn de klimatologische condities waar Vibrio-bacteriën (die wereldwijd veel diarree veroorzaken) wel bij varen namelijk verdubbeld. Nog een voorbeeld: ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt dankzij klimaatverandering nu het risico op denque, aldus het Lancet-rapport.
Nick Watts, uitvoerend directeur van het project, zegt in een toelichting: ‘Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de gezondheidsrisico's van een veranderend klimaat. Hun lichaam en immuunsysteem ontwikkelen zich nog steeds, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten en milieuverontreinigende stoffen. De schade die in de vroege kinderjaren is aangericht, heeft bovendien ook later in het leven gevolgen voor de gezondheid.’ 
Geen wonder dus dat de samenstellers van het rapport oproepen om gezondheid hoog op de agenda te zetten van de VN-Klimaatconferentie die volgende maand zal plaatsvinden. 
De studie. (November 2019)