Home / Nieuws / ...

 

Pas op met lippenbalsem
Lippenbalsem is niet zo onschuldig, waarschuwt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie testte 21 lippenbalsems en vond in 15 daarvan schadelijke stoffen, die in het lichaam terecht kunnen komen. 
Het gaat hier om minerale oliën die in veel cosmetica zitten. Dat kan geen kwaad wanneer ze enkel in aanraking komen met de huid, maar voor lippenbalsem ligt dat anders omdat een deel van product ook onbewust kan ingeslikt worden. Het gaat om de stoffen MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons), waarvan sterke vermoedens zijn dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Van MOSH wordt vermoed dat het zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in de lymfeklieren, lever en milt. 
Uit een test met 21 lippenbalsems bleek dat 15 ervan MOSH of MOAH bevatten. Het gaat hier om bekende merken, zoals Labello, Yves Rocher en Maybelline, maar ook om duurdere merken die bij de apotheker verkocht worden, zoals Vichy, Neutrogena, Avène, Louis Widmer en La Roche-Posay. Enkel bepaalde modellen van Nuxe, Caudalie, Weleda, Lavera, Hema Care en Lush bevatten geen schadelijke stoffen. De volledige test is terug te vinden op de website van Test-Aankoop. 
De aanwezigheid van deze stoffen staat ook niet op de ingrediëntenlijst vermeld, wat de keuze voor de consument nog moeilijker maakt. Test-Aankoop pleit voor een duidelijke normering vanuit de EU en zegt dat meer onderzoek nodig is, want op dit moment is het gebruik van deze stoffen toegelaten.
Bron: Nieuwsblad.be
De test. (September 2017)






Printen

 

 

Reacties: