Home / Nieuws / ...

 

Arts van de toekomst werkt aan preventie
Medisch specialisten zullen zich meer op preventie richten en de samenwerking van tweede en derde lijn met eerste lijn wordt sterker. Dat is de toekomstverwachting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) voor het werk van medisch specialisten, zoals die wordt vastgelegd in een visiedocument. 
De FMS werkt met de 32 wetenschappelijke verenigingen die het vertegenwoordigt aan een toekomstvisie voor medisch specialisten: hoe ziet hun werk er per 2025 uit? Vicevoorzitter Huib Cense van de FMS lichtte dinsdag tijdens het congres 'De zorg is doodziek' vast de hoofdlijnen van dat toekomstbeeld toe.
Artsen zullen in de nabije toekomst meer worden betrokken bij het onderwerp van gezondheid en gedrag, is de verwachting. 'Dat wordt de manier waarop we kosten van de zorg in de hand gaan houden', aldus Cense. Ook verandert de relatie tussen arts en medisch specialist. De patiënt raakt meer betrokken bij zijn eigen zorgproces, onder andere door de beschikking die hij krijgt over medische apps. De patiënt draagt ook meer verantwoordelijkheid voor zijn eigen dossier en bepaalt wie er toegang toe krijgt. Verder ontwikkelt de zorg waarbinnen artsen werken zich tot 'netwerkgeneeskunde', aldus Cense. Eerste, tweede en derde lijn werken samen in virtuele en fysieke netwerken.'
Doelen stellen rond kwaliteit en meten of die worden gehaald zal in 2025 nog meer dan nu belangrijk zijn, om de ambitie waar te maken dat Nederlandse artsen straks 'aantoonbaar tot de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief beste ter wereld' behoren. Daarvoor moeten op drie fronten data worden verzameld, schetste Cense: harde kwaliteitsinformatie (zoals cijfers over morbiditeit en mortaliteit), zachte kwaliteitsinformatie (op basis van informatie uit bijvoorbeeld patiëntenquêtes en IFMS-evaluaties) en doelmatigheidsinformatie (over zaken als kosten per ingreep en praktijkvariatie).
De toekomstvisie van de FMS staat centraal tijdens het congres 'Medisch Specialist 2025' dat dinsdag 14 maart wordt gehouden.
Bron: Medisch contact (Januari 2017)




Printen

 

 

Reacties: