Home / Nieuws / ...

 

Voorgesneden groenten minder goed*
Uit onderzoek van de universiteit van Leicester blijkt dat het sap van de gebroken blaadjes sla een broeihaard is voor salmonella. De wetenschappers hebben dan ook één tip in petto: eet de sla zo snel mogelijk op eenmaal je het zakje hebt geopend. 
Tot liefst 2.400 keer sneller groeit salmonella dankzij de aanwezigheid van sap uit gebroken blaadjes in een zakje sla, dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad 'Applied and Environmental Microbiology'. Bovendien wordt de bacterie in die omstandigheden giftiger waardoor de kans op besmetting nogmaals toeneemt. Om tot die conclusie te komen, onderzochten wetenschappers van de universiteit van Leicester zakjes spinazie, eikenbladsla, Romeinse sla en rode snijbiet.
"Slablaadjes worden tijdens het oogsten afgesneden en we ontdekten dat slechts enkele microliters van het sap het mogelijk maakten voor de salmonella om er te groeien, zelfs als die sla gekoeld werd bewaard. De salmonella hecht zicht zelfs zo hard vast dat grondig wassen niet helpt en de bacterie zich daardoor naar het zakje zelf verspreid", vertelt hoofdonderzoeker Dr. Primrose Freestone. Ze raadt daarom ook aan zo snel als mogelijk de sla op te eten eenmaal het zakje is geopend, want dan gaan de bacteriën die van nature op de sla zitten ook sneller groeien.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts. Beter voorkomen dan genezen dus.
Uit onderzoek is al gebleken dat blijkt dat dit de voedingswaarde en vooral het vitamine C-gehalte aanzienlijk vermindert. We roepen consumenten op voorverpakte sla enkel ‘in geval van nood’ te kopen”, aldus voedingsexpert Robert Rémy van Test-Aankoop.
Nieuwsblad.be

De studie. (December 2016)


 

Printen

 

 

Reacties: