Home / Nieuws / ...

 

Colagiganten sponsoren zorgorganisaties
De twee grootste colamerken op aarde sponsoren tal van Amerikaanse gezondheidsorganisaties. Dat blijkt uit speurwerk van Daniel Aaron en Michael Siegel, waarover zij in American Journal of Preventive Medicine schrijven. 
Via internet en verschillende databases zochten zij uit welke Amerikaanse gezondheidszorgorganisaties tussen 2011 en 2015 door Coca-Cola en/of Pepsi financieel werden gesteund. Ze vonden er maar liefst 96, waaronder de American Diabetes Association en de Juvenile Diabetes Research Foundation. Save the Children kreeg in 2009 meer dan 5 miljoen dollar van beide bedrijven. Deze groep hield in 2010 op met pleiten voor belasting op frisdrank. 
Aaron en Siegel keken ook hoe de colafabrikanten wetgeving met betrekking tot frisdrank beïnvloedden. Bij 28 van de 29 wetsvoorstellen, die bijvoorbeeld over frisdrankbelasting of -reclame gingen, lobbyden de colafabrikanten tegen. In één geval waren ze positief, dat ging over de marketing van suikerhoudende dranken en fastfood op scholen. Ze steunden de beperking daarvan, zolang ze andere producten zoals caloriearme frisdrank nog wel mochten promoten.
Onderzoek naar tabaks- en alcoholindustrie laat zien dat het steunen van goede doelen geen filantropie is, maar een marketinginstrument. Dat is bij frisdrankbedrijven net zo goed het geval. Eigenlijk zouden deze organisaties geen sponsoring van deze bedrijven moeten aannemen, gezien de vaak tegengestelde belangen. De Academy of Nutrition and Dietetics en de American Academy of Pediatrics hebben hun contracten met de bedrijven na 2015 niet meer verlengd. 
Overigens kwam de WHO deze week met een rapport waarin wordt gepleit voor belasting op suikerhoudende dranken (naast frisdrank ook andere limonades en fruitdrankjes). Volgens de WHO zou een prijsverhoging van 20 procent de consumptie doen afnemen. Dat zou effect moeten hebben op de prevalentie van obesitas, type 2 diabetes en tandbederf. Bron: Medisch Contact
De studie en het artikel in de NYT. (Oktober 2016)

Printen

 

 

Reacties: