Home / Nieuws / ...

 

Kinderen slapen best de klok rond


Een goede nachtrust is goud waard, zeker voor kinderen. Maar hoe lang is ‘goed’? Onderzoekers hebben voor het eerst vastgelegd hoeveel slaap een kind nodig heeft. “Voldoende slapen vermindert de kans op gedragsproblemen”, zeggen experts.
Liefst 864 studies doorploegden ze, de dertien slaapexperten van de American Academy of Sleep Medicine. Het resultaat is een reeks aanbevelingen die voor eens en voor altijd vastleggen hoelang kinderen van verschillende leeftijden nu écht moeten slapen om van een gezonde nachtrust te kunnen spreken. Voor kinderen tussen 3 en 5 jaar is dat tussen tien en dertien uur. Tussen 6 en 12 jaar is dan weer nood aan negen tot twaalf uur. Eens een kind naar de middelbare school gaat, volstaat acht tot tien uur (zie afbeelding). 
“Dat zijn ook onze aanbevelingen”, zegt Stijn Verhulst van het pediatrisch slaapcentrum in het UZ Antwerpen. “Onderzoek heeft al aangetoond dat kinderen die zoveel slapen, minder concentratie-, leer- en gedragsproblemen hebben. Maar uiteraard zijn het slechts richtlijnen. Net als bij volwassenen heeft het ene kind meer slaap nodig dan het andere. Als je kind goedgezind wakker wordt, geen probleemgedrag vertoont en veel beweegt overdag, mag je gerust zijn dat het goed en voldoende slaapt.”
Tokkelen op smartphone
Volgens Stijn Verhulst komt de meerderheid van de jongste kinderen aan de aanbevolen hoeveelheid slaap. Moeilijker wordt het vanaf de tweede helft van de lagere school en bij tieners. Meer huiswerk, maar vooral meer sociale contacten en de verlokking van de tablet en de smartphone maken het moeilijk om zoon- of dochterlief op tijd in bed te krijgen. Tablets en smartphones vormen de laatsten jaren zelfs voor de allerkleinsten een bedreiging. Een kwart van alle drie- tot zesjarigen zit er in het halfuur voor ze gaan slapen nog op te tokkelen, toonde een studie van de CM vorige maand aan. 
“De nieuwe aanbevelingen uit het Amerikaanse onderzoek tonen aan dat ouders overschot van gelijk hebben om niet toe te geven”, zegt dokter Verhulst. “We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede nachtrust is. Kinderen hebben die nodig om te groeien, maar ook voor een goede ontwikkeling van hun geheugen. Wie op jonge leeftijd te weinig slaapt, loopt meer risico om later gedragsproblemen, concentratie- en persoonlijkheidsstoornissen te ontwikkelen.”
Bron: Het Nieuwsblad
Het artikel. (Juli 2016)


 
Printen

 

 

Reacties: