Home / Nieuws / ...

 

Protonpompremmers slecht voor nierfunctie
Protonpompremmers (PPIís) verhogen het risico op chronisch nierfalen. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Journal of the American Society of Nephrology (JASN).
Onderzoekers Yan Xie e.a. selecteerden patiŽnten uit een nationale database van Amerikaanse veteranen en maakten onderscheid tussen nieuwe gebruikers van PPIís (n=20 270) en nieuwe gebruikers van histamine H2-receptorantagonist (n=173 321). De nierfunctie werd vijf jaar lang in kaart gebracht. 
De patiŽnten uit de PPI-groep hadden een groter risico op het ontwikkelen van chronisch nierfalen, verslechtering van de nierfunctie van meer dan 30 procent en in eindstadium nierfalen dan de patiŽnten die een histamine H2-receptorantagonist hadden gekregen. 
Het risico blijft klein, want het aantal mensen dat behandeld moet worden om bij ťťn patiŽnt chronisch nierfalen te veroorzaken is negentig. Wel bleek dat hoe langer de patiŽnt het middel gebruikte, hoe hoger het risico. Na correctie voor verschillende risicofactoren op chronisch nierfalen, zoals acuut nierfalen en NSAID-gebruik, bleef het risico significant verhoogd. 
Volgens de onderzoekers worden PPIís momenteel nog te makkelijk voorgeschreven en tonen deze onderzoeksresultaten dat artsen hier voorzichtiger mee dienen te zijn. Weliswaar zijn de risicoís dusdanig laag dat er geen reden is om ze niet voor te schrijven indien nodig. Maar ze raden wel aan om de nierfunctie goed in de gaten te houden. May de Wild
Referentie: 
The Journal of the American Society of Nephrology (JASN) doi:10.1681/ASN.2015121377 
Medisch contact
De studie. (April 2016)


 

 

Printen

 

 

Reacties:

 

Protonpompremmers worden bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van een maagzweer of van refluxklachten bij brandend maagzuur.