Home / Nieuws / ...

 

Risicostoffen in 299 van 341 onderzochte babyproducten
Shampoos, lotions, vochtige doekjes... Ze bevatten nog altijd te veel risicostoffen die de gevoelige huid van baby’s meer kwaad dan goed doen. Een Europese ngo onderzocht 341 producten, en vond in liefst 299 daarvan ingrediënten met een bedenkelijke reputatie.
Enkele jaren geleden trok de consumentenorganisatie Que Choisir zwaar van leer tegen allerhande bedenkelijke ingrediënten in verzorgingsproducten voor baby’s. Vandaag is de toestand amper verbeterd, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De Franse tak van vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF) nam 341 babyproducten uit apotheken, supermarkten en biowinkels onder de loep. Daarbij flink wat internationale namen als Nivea, Pampers, Johnson, alsook huismerken (o.a. Carrefour), die ook bij ons op de markt zijn.
De ngo baseerde zich op de wetenschappelijke adviezen van de Europese Unie en de Franse geneesmiddelenwaakhond en kwam tot de vaststelling dat liefst 299 van de 341 producten een of meer substanties bevatten die volgens die criteria onder de noemer “verhoogd risico” vallen. 
Zo werd de stof methylisothiazolinone, een contactallergeen, teruggevonden in negentien producten. De stof fenoxyethanol, die verdacht wordt toxische effecten te hebben op de voortplanting, werd aangetroffen in 54 stalen.
“Daarnaast ben ik vooral verrast door het feit dat zo veel producten – 226 om precies te zijn – zo sterk geparfumeerd zijn. Nochtans heeft dat geen verzorgend nut en kan het op jonge leeftijd juist allergieën veroorzaken waarvan het kind de rest van zijn leven de gevolgen moet dragen”, zegt Elisabeth Ruffinengo van WECF.
Bron: Nieuwsblad
De studie.  (Februari 2016)


 

Printen

 

 

Reacties: