Home / Nieuws / ...

 

Leefstijl kan behandelkeuze beïnvloeden
Een arts zal een behandeling nooit weigeren vanwege de leefstijl zelf, maar wel als de effecten van die leefstijl een behandeling medisch onverantwoord of zinloos maken. Hiermee reageert de KNMG op de uitkomsten van een ledenpeiling van de Federatie Medisch Specialisten samen met KRO-NCRV Brandpunt.
Uit de ledenpeiling onder ruim 1400 medisch specialisten blijkt dat een ongezonde leefstijl van een patiënt meespeelt in de keuze voor behandeling. Én het moet mogelijk zijn om patiënten een behandeling te weigeren, wanneer die leefstijl goede resultaten in de weg staat, zo vermeldt de Federatie Medisch Specialisten op haar website. 
Medisch verantwoord
Wendela Hingst, directeur van de landelijke artsenfederatie KNMG, is niet verrast door deze uitslagen. Zij benadrukt dat “artsen nooit een behandeling zullen weigeren vanwege iemands leefstijl, maar dit soms kunnen en moeten doen als iemand door deze leefstijl in een medische situatie verkeert waardoor een bepaalde behandeling medisch onverantwoord is.”
Samen beslissen
Medisch specialisten vinden vrijwel allemaal dat vragen naar de leefstijl van een patiënt thuishoort in de spreekkamer. Het bespreken van de leefstijl van de patiënt past binnen Samen Beslissen, de campagne van de Federatie Medisch Specialisten en de NPCF om het gesprek tussen arts en patiënt verder te verbeteren met als doel te komen tot de beste behandeling voor de patiënt.
Geen extra regels
Zoals in de artseneed staat beschreven, maakt een arts bij de afwegingen rond een behandeling in overleg met de patiënt de beste keuze met een zo groot mogelijke kans van slagen en zo min mogelijk risico’s. Hingst: “Men mag niet vergeten dat de gezondheid van de patiënt zelf voorop staat wanneer een behandeling wordt uitgesteld of afgeraden. Die mogelijkheid heeft de arts al en extra regels zijn daarom niet nodig. Als een bepaalde behandeling te risicovol is bij een bepaalde leefstijl, of zelfs medisch zinloos, moeten artsen ook nu al, als dit beter is voor de patiënt, de patiënt adviseren en motiveren om eerst iets aan de leefstijl te doen voordat men die ingreep ondergaat. Lukt dit niet, dan zal de arts moeten afwegen of de behandeling onder deze omstandigheden voor deze patiënt, met alle risico's van dien, nog wel een optie is.”
Bron: KNMG.nl
In Medisch contact ook een artikel hierover.

(Juni 2015)


 


Printen

 

 

Reacties: