Home / Nieuws / ...

 

Minder luchtvervuiling gerelateerd aan gezondere longontwikkeling
Een verbeterde luchtkwaliteit in Zuid-Californië heeft er waarschijnlijk toe geleid dat daar opgroeiende kinderen tegenwoordig een betere longfunctie hebben dan halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw. Dat melden onderzoekers die een verband vonden tussen de hoeveelheid luchtvervuiling en de longfunctietoename bij opgroeiende kinderen in NEJM (2015;371:905-13).
Het is niet goed bekend of minder luchtvervuiling daadwerkelijk gepaard gaat met gezondere longen bij kinderen. Om dit uit te zoeken, bepaalden James Gauderman en collega's in 3 periodes – 1994-1998, 1997-2001 en 2007-2011 – de longfunctie bij 3 cohorten van in Zuid-Californië opgroeiende kinderen. In deze regio was eind vorige eeuw sprake van ernstige luchtvervuiling en zijn sindsdien meerdere succesvolle maatregelen genomen om dit te verminderen.
Bij alle deelnemende kinderen werd de longfunctie – expiratoir secondevolume (FEV1) en geforceerde expiratoire vitale capaciteit (FVC) – gemeten rondom hun 11e en 15e verjaardag, om zo de groei van de longfunctie gedurende 4 jaar te bepalen. In deze periode van de kindertijd vindt de sterkste groei van de longfunctie plaats. De gegevens werden vervolgens gerelateerd aan metingen van de hoeveelheid stikstof en fijnstof.
Gauderman en medewerkers zagen dat de 4-jaarsgroei van de FEV1 en de FVC toenam met het afnemen van de luchtvervuiling. Daarbij vonden zij dat het aantal kinderen met een lage FEV1 (< 80% dan verwacht) op de leeftijd van 15 jaar afnam gedurende de 3 onderzochte periodes – van 7,9 naar 6,3 naar 3,6%.
Hoewel de studie geen causaal verband kan aantonen, is het niet onredelijk om een dergelijk verband te veronderstellen, schrijven Gauderman et al. Dit zou betekenen dat relatief beperkte verbeteringen van de luchtkwaliteit al kunnen leiden tot een verbeterde gezondheid, en dat inspanningen om luchtvervuiling te verminderen de moeite waard zijn.
De studie. Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (April 2015)


 



Printen

 

 

Reacties: