Home / Nieuws / ...

 

Elke dag aspirine??
Zeker niet iedere oudere heeft baat bij aspirine
Het om de dag slikken van een lage dosis aspirine zou het risico op darmkanker en hart- en vaatziekten verkleinen, maar dit veroorzaakt ook een hoger risico op ernstige maagdarmbloedingen. Op basis van risicomodellen concludeert een onderzoeksgroep van het UMC Utrecht en Harvard Medical School (Boston) dat van alle gezonde vrouwen alleen bij de 65-plussers het voordeel van preventief aspirinegebruik net opweegt tegen het grotere bloedingsrisico (Heart. 2014;).
Rob van Kruijsdijk en collega's gebruikten de resultaten van een studie onder 39.876 Amerikaanse vrouwelijke gezondheidszorgwerkers die gedurende gemiddeld ruim 10 jaar ofwel om de dag een placebo slikten, ofwel 100 mg aspirine, en vervolgens nog eens 8 jaar werden gevolgd. Na die 18 jaar bleek het risico op met name darmkanker in de behandelgroep iets lager te liggen, maar gezien het vaker optreden van bloedingen wilden de onderzoekers nagaan of het wellicht zinvoller zou zijn om alleen specifieke subgroepen profylactisch aspirine te geven.
Uitgaande van de onderzoeksgegevens modelleerden ze het effect van aspirinegebruik op het optreden van een beroerte of infarct, darmkanker of een andere tumor en op het krijgen van een grote gastro-intestinale bloeding. Door dit effect te koppelen aan de medische risicoprofielen van de deelnemers konden ze de 10- en 15-jaarseffecten van aspirinegebruik berekenen.
Hoewel het risico op een bloeding bij ouderen nog hoger was dan gemiddeld bleken juist de 65-plussers de enigen die consistent enige baat leken te hebben van het aspirinegebruik. Deze mensen hadden namelijk gemiddeld een hoger basisrisico op met name vaatziekten. Ook onder 65-plussers was het aantal personen dat behandeld moest worden om 1 kanker- of vaatziektegeval te voorkomen echter hoog. De auteurs durven dan ook zelfs aan de selecte groep van dames boven de 65 geen keiharde aanbeveling voor aspirinegebruik te doen.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Januari 2015)


 



Printen

 

 

Reacties: