Home / Nieuws / ...

 

Liever gezond dan lang leven
Mensen lijken bereid meer geld en tijd te investeren in kwaliteit van leven dan in verhoging van de levensverwachting – 10 euro of 3 uur per week voor kwaliteit van leven, tegen 6 euro of 2 uur per week voor verbetering van de levensverwachting.
Dit komt naar voren uit een survey-onderzoek uitgevoerd door Adrienne Alayli (Universiteit Maastricht) en collega’s (Health Expect. 2014; epub). Zij gebruikten de zogeheten ‘contingente-waarderingsmethode’, een techniek waarmee ondervraagden een geldwaarde kunnen toekennen aan zaken die normaliter niet in een prijs zijn uit te drukken, zoals een schoon milieu, een mooi uitzicht en een goede gezondheid. Respondenten waren deelnemers aan de Hoornse Preventiestudie (515 verzonden, 301 bruikbare enquêtes). Zij kregen verschillende scenario’s voorgelegd over hun bereidheid te betalen voor en tijd te besteden aan kwaliteit van leven in het algemeen, goede gezondheid en een langer leven.
Vrijwel iedereen (94%) wilde wel wat tijd of geld besteden aan leefstijlveranderingen. De betalingsbereidheid nam toe met het inkomen, opleidingsniveau en leeftijd. Vrouwen waren minder bereid te investeren dan mannen. De onderzoekers vonden een negatief verband tussen betalingsbereidheid en het hebben van een baan, maar minder sterk dan ze verwachtten. Ook gezondheidservaring en risicofactoren werkten niet onderscheidend.
De onderzoekers merken op dat de interne validiteit niet buiten kijf staat, doordat niet alle antwoorden consistent waren, met name niet op het gebied van gezond leven. De deelnemers waren door de Preventiestudie al gemotiveerd gezonder te leven, dus de onderzoekers opperen dat de resultaten niet zomaar te generaliseren zijn. Deze methode is echter, mits toegepast in samenhang met andere onderzoekstechnieken, zeker bruikbaar, menen zij.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (September 2014)


 



Printen

 

 

Reacties: