Home / Nieuws / ...

 

Onderzoek Poldermans weg uit richtlijnen
De frauduleuze onderzoeken van Don Poldermans zijn uit de Amerikaanse en Europese richtlijnen gezeefd. Gevolg is dat bètablokkers niet meer standaard worden gegeven bij niet-cardiologische chirurgie.
Dat melden de American College of Cardiology, the American Heart Association en de European Society of Cardiology in een persbericht. De richtlijnen adviseren dat patiënten die al bètablokkers gebruiken, deze blijven gebruiken. Verder stellen de richtlijnen dat bepaalde hoogrisicopatiënten wel bètablokkers nodig hebben rond een operatie. Ook geven zowel de Europese als de Amerikaanse richtlijn als nieuw advies om rond een vaatchirurgische ingreep statines te geven. 
Op deze laatste aanpassing is kritiek gekomen van twee Britse cardiologen en van de onderzoekers Darrel Francis en Graham Cole, aldus de Amerikaanse zakenkrant Forbes. De aanbeveling zou slecht onderbouwd zijn. Het voornaamste onderliggende onderzoek is van Anai Durazzo, en dat kent gebreken. Er deden bijvoorbeeld te weinig mensen mee. Durazzo is overigens regelmatig coauteur van Poldermans geweest, schrijft Forbes.
Hoofd van de Amerikaanse richtlijncommissie Lee Fleisher verdedigt de aanbeveling van statines tegenover Forbes. Goed, er is beter onderzoek nodig en het onderzoek van Durazzo kent beperkingen, maar de observationele studies rechtvaardigen de opname van statines in de richtlijnen, volgens Fleisher. De Europese cardiologievereniging ESC reageert dat de richtlijn de statines niet aanbeveelt, maar dat ze in overweging moeten worden genomen. 
· De herziene Europese richtlijn 
· Het artikel in Forbes over de kritiek op de opname van statines 
· Het bekritiseerde onderzoek van Durazzo 
MedischContact
(Augustus 2014)


 


Printen

 

 

Reacties:

 

Eindelijk is het zover zodat er nu gelukkig aanzienlijk minder mensen doodgaan, zoals eerder onderzoek liet zien.