Home / Nieuws / ...

 

Statineslikkers eten steeds ongezonder
Amerikaanse statineslikkers zijn het afgelopen decennium steeds ongezonder gaan eten. Dit blijkt uit onderzoek van Takehiro Sugiyama e.a. dat in JAMA Intern Med verschijnt.
Zij enquêteerden een representatieve groep Amerikanen op meerdere momenten tussen 1999 en 2010. Het ging om bijna dertigduizend mensen. Ze vergeleken BMI en calorie- en vetinname tussen statineslikkers en mensen die deze pillen niet gebruiken. Bij aanvang aten de statinegebruikers significant minder vet en minder energierijk dan de controlegroep, zoals men zou verwachten. Het wordt immers aangeraden om minder vet te eten en op het gewicht te passen bij hypercholesterolemie. In de loop van de tijd gingen de statinegebruikers ongezonder eten en de niet-gebruikers juist gezonder. Op het laatst waren de zaken omgedraaid en kregen de statinegebruikers meer vet en calorieën binnen, hoewel het verschil niet significant was. De gemiddelde BMI nam onder de statinegebruikers (die bij aanvang al dikker waren) sneller toe dan bij de controlegroep.
De verklaring hiervoor is niet duidelijk. Cardiologe Rita Redberg (@RFRedberg) schreef een kort commentaar bij het artikel en merkt op dat veel van haar patiënten het gevoel hebben dat statines compenseren voor een ongezonde leefstijl. Teveel aandacht voor cholesterolspiegels – die puur en alleen door statines wel zullen dalen – leidt af van een veel belangrijker onderwerp zegt zij: gezond leven om hart- en vaatziekten te voorkomen. 
Sophie Broersen Medisch contact.
JAMA Intern Med. 2014, Doi: 10.1001/jamainternmed.2014.1927 en 10.1001/jamainternmed.2014.1994 (April 2014)

 

 


Printen

 

 

Reacties: