Home / Nieuws / ...

 

Amerikaanse toestanden in de Nederlandse gezondheidszorg
In 2007 verscheen de film Sicko van Michael Moore. Op zijn bekende wijze – op het provocerende af – bracht hij misstanden in de Amerikaanse gezondheidszorg in beeld. Schokkende beelden van bijvoorbeeld een doodziek kind dat geweigerd werd bij een ziekenhuis omdat de zorgverzekeraar dat ziekenhuis niet had gecontracteerd. Vol afschuw namen we er kennis van. Zo ver zou het in Nederland toch niet komen. Inmiddels ben ik daar niet meer zo zeker van. Natuurlijk zie ik hier niet gebeuren dat een doodziek kind bij een ziekenhuis zal worden geweigerd. 
Maar aan de andere kant: de casus die LHV-bestuurslid Paulus Lips beschrijft (blz. 732), doet het ergste vermoeden.

Een patiënte wordt door de huisarts met voorrang naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis verwezen in verband met op een echo gevonden ascites en verdenking op darmkanker. De diagnose wordt bevestigd en de behandeling snel gestart in het ziekenhuis dat ook nog bekend staat om z’n uitstekende expertise op het gebied van darmkanker.
De zorgverzekeraar gaat niet akkoord: patiënte heeft een naturapolis en het behandelende ziekenhuis heeft geen contract met deze zorgverzekeraar. Gevolg: de vrouw moet een deel van de kosten zelf betalen en voor het vervolg van de behandeling moet ze naar een ziekenhuis dat verder weg ligt en minder expertise heeft. Bezwaar hiertegen wordt door de zorgverzekeraar niet gehonoreerd. Voeg dit verhaal bij het signaal dat de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) onlangs gaf (‘geen contract, geen vergoeding’) en het Amerikaanse verhaal is ineens veel minder ver weg dan we dachten. Is dit nu de bedoeling? Is dit wat de overheid voor ogen had toen in 2006 de Zorgverzekeringswet werd aangenomen?
De NZa volgt hierbij de wens van minister Schippers die een wetsvoorstel heeft ingediend om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen. Dit voorstel beoogt de vergoeding vanuit de zorgverzekering van niet-gecontracteerde zorgverleners verder te beperken, en naar nu blijkt naar géén vergoeding. Diverse politieke partijen maakten zich vorig jaar al zorgen over de voorgestelde wijziging in de wet. Zij zijn bang dat de vrije artsenkeuze in gevaar komt. Is er een beter voorbeeld nodig dan het bovenstaande? Dus volksvertegenwoordigers: doe uw werk. 
Bron: Medisch contact, Hans van Santen, huisarts en hoofdredacteur (April 2014)

 

 



Printen

 

 

Reacties: