Home / Nieuws / ...

 

In België naar verhouding vaak borstkanker
In geen enkel ander land zijn er in verhouding meer vrouwen die getroffen worden door borstkanker. Een deel daarvan is erfelijk, maar ook de uitstoot van onder meer dieselwagens wordt met de vinger gewezen. 
Vorig jaar werd bij 188 op de 100.000 vrouwen in ons land borstkanker vastgesteld. Dat is in verhouding meer dan in gelijk welk ander land. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie die de krant De Morgen kon inkijken.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in ons land. Vorig jaar kregen 10.337 Belgische vrouwen te horen dat ze die ziekte hebben. Daarvan zijn er 2.533 vrouwen overleden. Inzake het overlijdensrisico scoort ons land iets beter dan de meeste andere landen, maar toch blijft het koploper in West-Europa. Nochtans wordt er in ons land veel gescreend op die ziekte.
De cijfers zijn zorgwekkend, maar oncologen hebben geen eensluidende verklaring voor het hoge aantal gevallen in België. Zowat 15 tot 20% van de gevallen zou erfelijk zijn en daar is weinig aan te doen.
Andere oorzaken zijn een te vette voeding en de beruchte hormoontherapieën die tien tot twintig jaar geleden nogal veel voorschreven werden tijdens de menopauze.
Toch wijzen artsen steeds meer naar luchtvervuiling als oorzaak en dan vooral naar de schadelijke gevolgen van de uitstoot van diesel. Bijna nergens ter wereld zouden er in verhouding meer dieselwagens rondrijden dan bij ons en artsen storen zich aan het feit dat die brandstof goedkoper is dan benzine, alhoewel ze veel meer schadelijk is. Een verandering van die factor zou evenwel pas over enkele tientallen jaren effect kunnen hebben.
Tot dan blijven vrouwen en meisjes in ons land veel meer dan elders in de wereld kans hebben op borstkanker. Minder bekend is dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen, al is de kans veel minder groot.
De redactie.be (Januari 2014)



Printen

 

 

Reacties:

 

Al jaren kunt op deze site wetenschappelijke studies lezen die laten zien dat milieuomstandigheden zowel in huis als er buiten de kans op kanker sterk doe verhogen. Het zal nog wel even duren voordat de medici en de overheid dit ook willen inzien.