Home / Nieuws / ...

 

Ministerie spekt club farmaceuten
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton geschonken aan een door medicijnfabrikanten opgerichte praatclub. Deze club zou het geneesmiddelenbeleid willen beïnvloeden.
In dit netwerk, zo schrijft De Telegraaf naar eigen onderzoek, wordt op verzoek van farmaceuten GlaxoSmithKline en Janssen Cilag met de top van het ministerie, ziekenhuisbazen en apothekers geprobeerd het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden. Opvallend noemt de krant het dat alleen grote farmaceuten zijn vertegenwoordigd, niet de producenten van goedkope en even effectieve generieke geneesmiddelen.
Topambtenaren
Staatssecretaris Van Rijn van VWS zou in 2007 betrokken zijn geweest bij de oprichting van dit zogeheten Apollo Netwerk, net als Hugo Hurts, al jaren directeur geneesmiddelen op het departement en de nieuwe topambtenaar van het ministerie. Ook leden van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen maken volgens het onderzoek van de Telegraaf deel uit van de club. 
Schenking
De krant achterhaalde met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur dat het ministerie van VWS jaarlijks ongeveer 24.000 euro schenkt aan dit netwerk. Het departement weigert te zeggen waar het geld aan besteed wordt. 
Principes
Deelnemers van het Apollo Netwerk hebben een aantal principes onderschreven, op basis waarvan het ministerie verslagen van de bijeenkomsten niet openbaar kan maken, zegt ze desgevraagd in de krant. In een reactie aan de krant zegt Van Rijn dat hij slechts bij een paar bijeenkomsten is geweest. Het doel van het netwerk is volgens Van Rijn om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk drempels voor innovatie zijn voor fabrikanten.
Bron: De Telegraaf (Oktober 2013)





Printen

 

 

Reacties: