Home / Nieuws / ...

 

Minder vlees eten effectiever tegen darmkanker dan onderzoek
Het ontmoedigen van rood vlees eten kan veel darmkanker voorkomen. De overheid komt echter niet verder dan een soft preventieprogramma, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman.
Volgende maand begint het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. 'Een dure vorm van ziekenzorg', zegt de Tilburgse hoogleraar in NRC Handelsblad. 'Veel doelmatiger is het om in te zetten op beleid dat de kans op het krijgen van darmkanker verkleint.'
Rood vlees
Uit onderzoek blijkt dat het eten van teveel rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker aanzienlijk vergroot. Dat krijgt in de voorlichting over het nieuwe bevolkingsonderzoek echter nauwelijks aandacht, zegt Kooreman.
Algemeen BTW-tarief
Koorevaar stelt voor om vlees voortaan onder het algemene tarief van 21 procent te laten vallen, in plaats van het verlaagde tarief van 6 procent. Dat leidt aantoonbaar tot veel minder vleesconsumptie, betoogt de hoogleraar.
Koorevaar: 'Vervolgens kan de opbrengst van de hogere btw weer aan consumenten worden teruggegeven door de inkomstenbelasting te verlagen.'
Bron: NRC
Meer informatie hier en hier.
(Augustus 2013)

Printen

 

 

Reacties: