Home / Nieuws / ...

 

Vitamine D onderdrukt immuunsysteem niet
Een hoog-normale vitamine D-status is geen belemmering voor een goede antilichaamrespons, zo melden Evelyn Peelen (MUMC) en collega’s (Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2012;).
De laatste jaren komt de rol van vitamine D in de regulatie van het immuunsysteem steeds vaker naar voren. In vitro lijkt vitamine D het adaptieve immuunsysteem toleranter te maken.
Peelen et al. bestudeerden daarom 2 cohorten. Het 1e cohort bevatte 54 patiënten met een longontsteking door infectie met Streptococcus pneumoniae (14 verschillende serotypen), het 2e cohort bestond uit 85 miltloze patiënten die gevaccineerd werden tegen S. pneumoniae (n = 40), Neisseria meningitidis type C (MenC; n = 77) en/of Haemophilus influenzae type b (Hib; n = 61). Op de opnamedag (infectiecohort) en vóór de vaccinatie bepaalden de onderzoekers de 25(OH)D-concentratie van bloedmonsters (vitamine D-status). Ook bepaalden zij vóór en na de inentingen en vanaf het moment van ziekenhuisopname (infectiecohort) de IgG-concentraties.
Patiënten van wie het afweersysteem wel en niet goed reageerde, verschilden niet wat betreft hun vitamine D-status. Dit gold voor patiënten met een S. pneumoniae-infectie en voor patiënten die gevaccineerd waren tegen S. pneumoniae en/of MenC. De immuunrespons tegen Hib-vaccinatie werd ook niet beïnvloed door 25(OH)D-bloedwaarden.
Binnen de fysiologische normaalwaarden onderdrukt een hoge vitamine D-status de antilichaamreacties tegen ingekapselde bacteriën kennelijk niet, aldus de auteurs.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1456
De volledige studie.
(November 2012)
De conclusie van de studie: Vitamine D onderdrukt niet het immuunsysteem maar is hoogstwaarschijnlijk de sleutel waar alles om draait in de immuunhomeostase.



Printen

 

 

Reacties: