Home / Nieuws / ...

 

Leefstijlbeloning 'symbolische stap'
Zorgverzekeraars zetten de komende jaren meer in preventie van ziekte. Het spaarpuntenplan van verzekeraar Menzis is slechts het begin van deze ontwikkeling, voorspelt zorgeconoom Marcel Canoy.
Menzis gaat verzekerden belonen voor een gezonde leefstijl door middel van spaarpunten, kondigde de zorgverzekeraar gisteren aan. De punten kunnen verzekerden inwisselen tegen gezondheidsgerelateerde kortingen of gebruiken om het eigen risico mee te betalen. Een belangrijke stap, vindt Canoy.
Symbolische stap
'De stap is nu nog vooral een symbolische', zegt Canoy, hoofdeconoom van het economisch onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, in het AD. 'Maar het is goed dat dit gebeurt, verzekeraars moeten ergens beginnen. Als Menzis erin slaagt om mensen op deze manier te prikkelen om gezonder te leven, dan valt er op termijn veel winst te behalen.'
Solidariteit
Ook Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland, is enthousiast over het initiatief van Menzis. 'Het is goed dat een verzekeraar een gezonde levensstijl promoot', juicht hij in het AD. Wel waarschuwt hij dat het solidariteitsprincipe gewaarborgd moet blijven.
'Nu betalen gezonde mensen voor ongezonde en zieke mensen. Dat principe wordt gewaarborgd in het Menzis-plan, maar dat moet in de toekomst ook gegarandeerd blijven. Zorgverzekeraars mogen daar nooit aan tornen.'
Bron: AD (September 2012)

Printen

 

 

Reacties: