Home / Nieuws / ...

 

Gezond eten is beter voor milieu
Het Voedingscentrum heeft laten berekenen wat de invloed is van ons huidige eetgedrag op het milieu. De resultaten zijn te vinden in het rapport ”Milieudruk van het voedingspatroon in Nederland”. Een opvallende conclusie luidt: door te eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum kunnen Nederlanders hun CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.
Een stukje vlees of vis ligt niet zomaar op je bord, dat kost grond en energie. En het levert broeikasgassen en afvalstoffen op. Nederlanders stoten gemiddeld zo’n 11 kilo CO2 per dag uit. Zo’n een derde daarvan komt door onze voeding. 
Mannen en vrouwen
Mannen produceren zo’n 3,5 kilo CO2-uitstoot door hun dagelijkse kost, vrouwen bijna 2,8 kilo. Dat komt voor een deel omdat mannen meer eten dan vrouwen, maar ook omdat zij meer (rund)vlees eten. De vleesproductie – en vooral rundvlees- zorgt voor de hoogste milieubelasting van ons eten. Als een man een keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger (100g) zoals een sojaburger, groenteburger, falafal of tofu, dan scheelt dat 8% in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Voor vrouwen scheelt het 10%. Mannen eten gemiddeld meer dan 100 g rundvlees per week.
20% minder CO2-uitstoot per dag: makkelijker dan je denkt. 
Al die broeikasgassen hebben een behoorlijke impact op het milieu. Dat weten we inmiddels allemaal. Gelukkig kun je met kleine stappen al veel bijdragen. Door bewust te kiezen wat je eet, kun je jouw klimaatbelasting per dag omlaag brengen, tot 20%. 20% minder CO2-uitstoot in 2020 is de norm waaraan Nederland zich verbonden heeft. Dat staat in het Kyoto-verdrag. 
20% besparen doe je al gemakkelijk, bijvoorbeeld door vlees te vervangen door haring, een eiergerecht of een plantaardige vleesvervanger en een gebakje te laten staan. Het meest valt te besparen bij vlees, zuivel, dranken en extra’s zoals snoep en snacks, wanneer je gaat eten volgens de richtlijnen. Hier gaan milieuvoordeel en gezondheidsvoordeel vaak hand in hand. 
Kijk ook eens op de voedselafdruk. Daarmee kun je zien wat de invloed is van jouw eetgedrag op het milieu. 
Meer informatie over het onderzoek lees je in ‘ Milieudrukvan het voedingspatroon in Nederland’ van Blonk Milieu Advies.

 
Praktische tips
Hoe kun je je CO2-uitstoot verlagen? Het Voedingscentrum geeft praktische tips. Elk bolletje hieronder betekent voor mannen zo'n 5% besparing op de CO2-uitstoot. Een besparing van 4 bolletjes (20%) komt overeen met ruim 2.000 kilometer per jaar minder autorijden. Probeer elke dag 4 bolletjes af te vinken.
VLEES 
O O Vervang een portie kipfilet door een eiergerecht
O O Eet een vleesvervanger in plaats van een portie rundvlees 
O O Kies een kleinere portie rundvlees (70 i.p.v. 100 gram) 
O O Kies als broodbeleg een plak kipfilet in plaats van rosbief of rundergehakt
O Vervang een portie varkensvlees door een portie kip 
ZUIVEL 
O 2 glazen sojadrink met calcium in plaats van 2 glazen melk 
O 2 boterhammen met (halva)jam in plaats van 2 met kaas
O 3 boterhammen met halvarine in plaats van roomboter 
DRANKEN 
O 5 koppen thee in plaats van 5 koppen koffie 
O 1,5 liter kraanwater in plaats van 1,5 liter bronwater 
O 2 glazen water in plaats van 2 glazen frisdrank of vruchtensap 
O Als je wijn drinkt, 1 glas wijn minder nemen 

GEEN EXTRA’S 
O O O 1 roomijsje 
O O 1 gebakje
O 1 reep chocolade (75g)
O 1 snack (kroket) 
O 7 koekjes (biscuit) 
O Bakje pinda’s (130 gram) 

GROENTE, FRUIT, AARDAPPELEN, GRAANPRODUCTEN
O O Een portie gekookte aardappelen in plaats van frites 
O O Een portie aardappelen in plaats van rijst 
O Een portie aardappels in plaats van pasta 
O Een portie pasta in plaats van rijst
O Een appel en een peer in plaats van 2 stuks tropisch fruit 
O Ontbijt met 2 boterhammen in plaats van een bakje ontbijtgranen
 (Augustus 2012) 

Printen

 

 

Reacties:.