Home / Nieuws / ...

 

Farmaceutische industrie is vooral bezig met geld
Hier een artikel uit de Belgische krant De Standaard.
Farmareus ontsnapt met trucje aan 890 miljoen euro belastingen
De Britse farmareus GlaxoSmithKline is in België ontsnapt aan 892 miljoen euro belastingen dankzij een controversiële fiscale maatregel. Alleen al de vaccins voor de Mexicaanse griep hadden de Belgische staat 320 miljoen euro kunnen opbrengen. 'Er is niet goed nagedacht over die fiscale voordelen', zegt expert Michel Maus.
De Mexicaanse griep was een zegen voor de portemonnee van het Britse concern GlaxoSmithKline (GSK): wereldwijd verkocht het 300 miljoen dosissen van het vaccin 'Pandemrix', goed voor een omzet van 2,3 miljard euro. Bijna de helft van die inkomsten werd doorgesluisd naar de Belgische afdeling in Rixensart, maar GSK heeft daarop amper 3 procent belastingen betaald. De berekening komt van het Franstalige weekblad Le Vif/L'Express, dat de jaarrekeningen van GSK uitploos. Alleen al aan Pandemrix miste de staat 320 miljoen euro aan inkomsten, in totaal heeft GSK tussen 2008 en 2011 voor 891,6 miljoen euro belastingen ontweken.
Ontweken, niet ontdoken: de fiscale truc is perfect legaal. Wie in België een octrooi registreert voor een uitvinding, mag 80 procent van de inkomsten als belastingvrij beschouwen. 'Fraude is dat niet, maar het zijn truken van de foor', zegt Michel Maus, professor Fiscaal Recht aan de Universiteit Antwerpen. 'Door de maatregel laten afdelingen van GSK in Afrika en Amerika hun winst doorvloeien naar België. De Belgische staat wilde voorkomen dat farmaceutische bedrijven ons land verlaten, maar loopt nu grote sommen geld mis. Zeker omdat op de overblijvende 20 procent nog andere aftrekposten gelden: de notionele intrestaftrek, beroepskosten... Er is niet goed nagedacht toen die maatregel werd ingevoerd. Dit zal op termijn nefaste gevolgen hebben.'
'Anders verhuizen we'
Omdat staatssecretaris John Crombez (SP.A) alleen bevoegd is voor fiscale fraude, wil hij niet reageren op de cijfers. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) laat de gegevens eerst grondig bestuderen voor hij reageert. Maar bij GSK zijn ze niet onder de indruk van de kritiek. 'Door die maatregel blijven wij in België investeren', zegt Pascal Lizin, directie van GSK. 'De laatste drie jaar hebben we voor 2 miljard euro geïnvesteerd in onder andere nieuwe gebouwen, wat de Belgische economie ten goede komt. We stellen 8.000 mensen te werk en zorgen indirect voor 25.000 jobs in de regio. En we hebben 400 miljoen euro aan taksen betaald, belastingen niet meegerekend. Als de maatregel wordt afgeschaft, bestaat de kans dat wij nieuwe investeringen in een ander land of continent zullen doen.' (Augustus 2012) 

Printen

 

 

Reacties:

 

In Nederland is de situatie wellicht nog veel erger, kijk maar eens naar dit artikel.