Home / Nieuws / ...

 

Kraakbeen sleetse knie kan regenereren
Ernstig versleten kraakbeen kan zich met gewrichtsdistractie herstellen. Dit hebben onderzoekers uit UMC Utrecht ontdekt. Hierdoor is het mogelijk om een knieprothese bij patiënten met knieartrose uit te stellen of overbodig te maken. 
Dit schrijft de Volkskrant vandaag in de papieren editie. Bij gewrichtsdistractie wordt een versleten kniegewricht wekenlang met een metalen frame enkele millimeters opgerekt. 
Aangroei kraakbeen
Zeventig procent van de twintig patiënten bij wie gewrichtsdistractie werd uitgevoerd hadden vrijwel geen pijn meer en kon normaal lopen. Uit MRI- en röntgenopnamen bleek dat het versleten kraakbeen was aangegroeid. Bij de eerste patiënten bleek die aangroei na vijf jaar nog steeds intact. 
Biomechanische condities
Floris Lafeber, hoogleraar experimentele reumatologie in Utrecht en leider van het onderzoek zegt dat het bijzonder is dat kraakbeen zich op deze wijze kan herstellen. Tot nu toe is gedacht dat kraakbeen niet kan regenereren. 'Wij hebben aangetoond dat dit wel mogelijk is door de biomechanische condities van het gewricht tijdelijk te veranderen.' 
Bron: Volkskrant (Augustus 2012) 

Printen

 

 

Reacties: