Home / Nieuws / ...

 

Onderzoek naar nieuwe medicijnen rammelt
Veel medisch onderzoek naar nieuwe medicijnen deugt niet. Het gevolg is dat mensen pillen slikken die niet werken of zelfs meer kwaad dan goed doen. Dit blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.
Negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen worden vaak achtergehouden. Maar ook miljoenen euro's aan onderzoeksgeld van donateurs en belastingbetalers worden verspild. Wetenschappers en de farmaceutische industrie stellen het eigen succes nog vaak boven het belang van de patiënt, verklaren deskundigen tegenover de researchredactie van RTL Nieuws.
Valse claims
Uit een recente publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat bij 53 dierproefonderzoeken naar middelen tegen kanker, 89 procent van de uitkomsten niet deugt. De auteurs van het artikel noemen die uitkomst 'schokkend'. Hoogleraar Huub Schellekens en lid van het College Beoordeling Geneesmiddelen zegt in het RTL Nieuws: "Onderzoekers staan onder grote druk om met de successen te komen en die kunnen vaak de verleiding niet weerstaan en gaan dan maar heel selectief publiceren wat ze gevonden hebben. Dat is de patiënt neppen."
Levensgevaarlijk
Ook bij middelen die al op de markt zijn komt het voor dat er publicaties over bijwerkingen niet volledig openbaar worden gemaakt. Vanaf 2010 mag het diabetes-2 medicijn Avandia in Europa niet langer verkocht worden, nadat het zo'n 10 jaar was voorgeschreven aan tienduizenden Nederlandse patiënten. Het blijkt dat groepen patiënten die het middel slikken risico lopen op ernstige hartklachten.
Achterhouden
Dit komt pas aan het licht nadat de fabrikant van Avandia, GlaxoSmithKline, enkele jaren na introductie van het middel, alle onderzoeksdata van het middel online zet. Het Dutch Cochrane Center doet onderzoek naar de kwaliteit van medisch wetenschappelijk onderzoek. Rob Scholten directeur van het Dutch Cochrane zegt over Avandia: "Daar zijn aanwijzingen dat bewust bijwerkingen achtergehouden zijn en niet gepubliceerd zijn." GSK zegt alle onderzoeksresultaten wel aan de autoriteiten te hebben gemeld. Sinds 2004 zet GSK alle onderzoeksdata op hun website. Verder zegt medisch directeur van GSK Rudolf van Olden: "Dat het belang van de patiënt altijd voorop staat bij de medicijnontwikkeling" bij GSK.
Te vrijblijvend
Wetenschappers, de farmaceutische industrie en de medische tijdschriften zijn 'eerder geneigd positieve artikelen naar buiten te brengen dan negatieve en dat is een probleem', zegt Henk Jan Out voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde. Het Dutch Cochrane Center pleit voor een wettelijke verplichting voor het publiceren van alle onderzoeksresultaten van medische wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen op plek waar het voor iedereen toegankelijk is. Nu is dat nog te vrijblijvend, aldus Rob Scholten van het DCC.
Bron: RTL nieuws (Juni 2012) 

Printen

 

 

Reacties: