Home / Nieuws / ...

 

Hoogleraren bezorgd over jong dementerenden
Vier hoogleraren van de VU willen het 'zwaar onderschatte' probleem van overgewicht onder jongeren samen beter onder de aandacht gaan brengen. Kinderen met een hoog lichaamsgewicht lopen een verhoogd risico op dementie.
Hiervoor waarschuwen de hoogleraren Scherder, Seidell, Scheltens en Van Mechelen in de Volkskrant. 'Deze ziekte wordt niet serieus genomen. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten', zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie.
Dementie
Philip Scheltens is hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum. Hij ziet het aantal jong dementerenden de laatste jaren sterk toenemen. Op basis van Engels onderzoek schat hij dit aantal in Nederland op zo'n 12.000.
Ondersteuning en preventie
Willem van Mechelen, hoogleraar sociale geneeskunde: 'Als mensen niet in staat zijn dat zelf te regelen, moet je hen helpen. Roken hebben we ook op die manier aangepakt.'
Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht, hoopt op een preventieve aanpak door lokale initiatieven van zowel overheid als het bedrijfsleven.
Dement door vetzucht
In 2005 publiceerde het British Medical Journal al een studie die verband legde tussen overgewicht op middelbare leeftijd en dementie op latere leeftijd.
Bron: Volkskrant (April 2012) 

Printen

 

 

Reacties: