Home / Nieuws / ...

 

Oude patiënt moet fitter naar operatietafel
Oudere kwetsbare patiënten zouden als ze een operatie ondergaan fitter het ziekenhuis in moeten.
Door behalve achteraf ook vooraf met hulp van een fysiotherapeut te trainen, komen ze de operatie sneller te boven.
Volgens onderzoeksorganisatie TNO is een operatie een grote aanslag op de gezondheid. Als broze ouderen fitter zijn voor een ingreep, volgen minder complicaties, minder sterfgevallen en kunnen de ouderen beter voor zichzelf zorgen.
Met aftrek van trainingskosten scheelt deze aanpak tientallen miljoenen euro's per jaar aan kosten in de zorg, zegt directeur Nico van Meeteren van TNO Preventie en Zorg.
Miljoen
De kostenreductie kan op termijn zelfs oplopen tot 100 tot 160 miljoen. Dat komt omdat in het begin ook de fysiotherapeuten zelf moeten worden opgeleid.
Vooral bij operaties in het borst- of buikgebied en aan heup of knie lopen ouderen meer risico's. Ze zijn bovendien nog kwetsbaarder als ze bijvoorbeeld dik zijn, suikerziekte hebben of met longproblemen kampen.
In ziekenhuizen in Utrecht, Breda, Drachten en Ede worden de trainingsprogramma's al toegepast. Verzekeraars zien wel brood in de speciale trainingsprogramma's en enkele zijn er al bij betrokken, aldus Van Meeteren. Ook advies van diëtisten heeft waarschijnlijk een positief effect.
Bron: ANP (April 2012) 

Printen

 

 

Reacties:

 

Red.: Een paar weken lang voor de operatie een gezond voedingspatroon aangevuld met ImmunoPro en vitamine D voor een sterk immuunsysteem gaat heel wat complicaties tegen.