Home / Nieuws / ...

 

Veel voedingsmiddelen voor kinderen zijn ongezond
Voedingsmiddelen die speciaal voor kinderen worden aangeprezen, blijken vaak ongezonde caloriebommen. Dat zegt de Duitse consumentenorganisatie Foodwatch, die ruim 1.500 levensmiddelen voor kinderen onder de loep nam. Ruim driekwart kreeg zelfs een rood licht wegens 'te zoet en te vet'. 
De onderzoekers vergeleken tussen april 2011 en februari dit jaar 1.514 producten die zich expliciet tot kinderen richten. Denk maar aan verpakkingen waar kinderen of stripfiguurtjes op staan, waar speeltjes en andere geschenkjes bijzitten of waarop de fabrikant uitdrukkelijk 'voor kids' vermeldt. Ouders die hun hoop op de fabrikanten stellen om hun kids gezond te laten eten, zijn alweer een illusie armer.
Te zoet en te vet
Van de 1.514 onderzochte producten krijgen er liefst 1.109 een rood licht achter hun naam wegens te zoet en te vettig. Voor 92 producten (6%) brandt het licht op oranje. Daarbij gaat het vooral om melkproducten die té gesuikerd zijn. Slechts 188 producten kregen groen licht van Foodwatch, meestal producten op basis van groenten of fruit, maar ook deegwaren. Nog eens 83 producten vallen in een tussencategorie: zo krijgen kant-en-klare maaltijden goede punten omdat ze veel groenten bevatten maar strafpunten omdat ze een te vette vleessoort (bijvoorbeeld varkensworst) bevatten. 'Dat betekent dat zo'n 79% van alle kindervoeding in de rode of rood-oranje categorie valt', verduidelijkt Anne Markwardt van Foodwatch. 'Voor ouders is het dus praktisch onmogelijk om op basis van het huidige industriële aanbod voor kinderen tot een evenwichtig voedingspatroon te komen.'
Snel winstbejag
Foodwatch windt er dan ook geen doekjes om: 'De voedingsindustrie wil onze kinderen zo vroeg mogelijk op junkfood programmeren. Daar schuilt een hele logica achter: met fruit en groente valt nu eenmaal weinig winst te maken, met junkfood en softdrinks des te meer. De bedrijven dragen dan ook een grote verantwoordelijkheid voor de slechte eetgewoonten van kinderen', aldus Anne Markwardt, die vindt dat de voedingsindustrie beter 'evenwichtige voeding voor kinderen zou produceren dan initiatieven te promoten om meer te bewegen of dan voedingsadviezen te verspreiden in scholen'.
Sigrid Laureyssen, voedingsspecialiste van Test-Aankoop in België, is niet verrast van dit resultaat. 'Wij hekelen al langer de overdosis aan suikers en vetten in tal van industriële levensmiddelen - trouwens niet alleen in kindervoeding - en pleiten al jaren voor extra bescherming van de kinderen. Niet alleen omwille van hun gezondheid nu, maar ook omdat zij als ouders van morgen hun slechte eetgewoonten dreigen door te geven aan hun eigen kinderen.'
Meer informatie over het Duitse onderzoek en een lijst met alle producten vindt u op www.foodwatch.de
(Maart 2012) 

Printen

 

 

Reacties: