Home / Nieuws / ...

 

Actievere kinderen zijn fitter
Kinderen moeten vooral veel sporten en actief (buiten) spelen. Minder stilzitten of televisiekijken beïnvloedt hun cardiovasculaire gesteldheid alleen als ze in plaats daarvan meer bewegen.
Dat blijkt uit een grote meta-analyse van 14 studies met in totaal ruim 20.000 kinderen van 4-18 jaar bij wie de duur en de mate van inspanning objectief werden gemeten met een activiteitenmeter (‘Actigraph’) (JAMA. 2012;307:704-12). Daarnaast werden cardiovasculaire markers vastgelegd als BMI, middelomtrek, bloeddruk, nuchter insuline, triglyceriden en HDL-cholesterol. Van alle studies vroegen de auteurs de originele data op, standaardiseerden ze en voegden ze samen tot een nieuwe database.
De tijd die kinderen matig tot zeer actief doorbrengen blijkt significant gerelateerd met alle cardiovasculaire uitkomsten, los van sekse, leeftijd, tijd waarin de monitor werd gedragen, tijd die zittend werd doorgebracht en middelomtrek. Dit inspanningsniveau komt ongeveer overeen met flink doorlopen of -fietsen, joggen of het deelnemen aan een teamsport. Het minst actieve tertiel bewoog gemiddeld 12 min per dag, de middengroep 27 en de actiefste groep 54. De effecten waren klein, maar volgens de auteurs wel klinisch significant. Per 10 minuten extra inspanning neemt de middelomtrek bijvoorbeeld met 0,5 cm af en het nuchtere insuline met 1 pmol/l.
De tijd die kinderen zittend doorbrachten – dagelijks gemiddeld 354 minuten – had geen onafhankelijk effect op de uitkomsten. Wel was er een interactie tussen stilzitten en de effecten van inspanning: het verschil in fitheid tussen de actiefste en minst actieve groep was groter wanneer kinderen minder stilzaten. Minder televisiekijken versterkt dus het effect van meer bewegen.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1253 (Maart 2012) 

Printen

 

 

Reacties: