Home / Nieuws / ...

 

Opvoeding helpt kind aan pesten te ontkomen
Opvoedingsgedrag van ouders verklaart deels waarom sommige kinderen sneller aan pestgedrag weten te ontkomen dan anderen. Dat concludeert promovendus Mariëlle Bonnet. 
Zij onderzocht de rol van ouderschapsstrategieën, ouderschapsstijl en gehechtheid op het verloop van slachtofferschap bij kinderen van vier tot vijf jaar.
Ondersteunen
Kinderen die slachtofferschap snel achter zich laten, hebben ouders die goed luisteren en hun kind ondersteunen bij het bedenken van oplossingen. Bescherming en directe bemoeienis door ouders blijken niet samen te hangen met verergering van de situatie. De kwaliteit van gehechtheid speelt geen duidelijke rol.
School en thuis
Gegevens van 2000 kinderen laten zien dat de klas van de kinderen de belangrijkste factor is bij het voorkomen van slachtofferschap. De resultaten ondersteunen dat er voor kinderen een verband is tussen hoe ze zich op school en thuis ontwikkelen. Bonnet bepleit daarom dat scholen en ouders samen optrekken bij het bestrijden van agressie tussen kinderen.
Proefschrift 
Mariëlle Bonnet promoveerde op haar proefschrift 'Parental Strategies, Parenting Style, Attachment, and the Course of Peer Victimization in Four- to Five-Year Old Children'.
Bron: Vrije Universiteit (Februari 2012)
 

Printen

 

 

Reacties: