Home / Nieuws / ...

 

Ondervoeding in verpleeghuizen dure aangelegenheid
Preventie en behandeling van ondervoeding in verpleeghuizen kost 279 miljoen euro bovenop de 319 miljoen euro die het voeden van verpleeghuispatiënten jaarlijks vergt. Dat is een aanzienlijk bedrag voor de verpleeghuissector en preventieve maatregelen zijn nodig.
Dat concluderen verpleeghuiswetenschappers van de Universiteit Maastricht uit hun schatting van de kosten van ondervoeding in verpleeghuizen (Clin Nutr. 2011). De onderzoekers gebruikten 2 gegevensbronnen. Ten eerste de prevalentiecijfers uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen van de Universiteit Maastricht (LPZ). In totaal wonen ruim 60.000 mensen in verpleeghuizen, van wie er ruim 18.000 risico op ondervoeding hebben en 12.000 daadwerkelijk ondervoed zijn.
Deze gegevens werden gekoppeld aan wat 30 verpleeghuisdiëtisten vertelden over het werk dat zij en andere disciplines hebben aan het voorkomen en behandelen van (dreigende) ondervoeding. Hiermee werden de kosten berekend voor 3 patiëntencategorieën: de doorsnee-patiënt die geregeld wordt gescreend op ondervoeding en tweemaandelijks wordt gewogen (kosten: 5000 euro), de patiënt met verhoogd risico op ondervoeding (8000 euro extra), en de ondervoede patiënt (10.000 euro extra).
De onderzoekers zelf gebruiken het kostenverschil tussen de laatste 2 groepen – 2000 euro – als argument voor betere preventie. Op macroniveau zal dat echter weinig gewicht in de schaal leggen. Immers, zelfs al zouden alle 12.000 gevallen van ondervoeding worden voorkomen, dan zou dat slechts 24.000 euro opleveren. En dan weten we nog niet wat betere preventie kost. Als alleen kostenoverwegingen een rol spelen, is dus meer onderzoek nodig om investeringen in preventie te verdedigen.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1081 
(September 2011) 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: