Home / Nieuws / ...

 

Welvaart verhoogt kankerincidentie
Door een toename van ongezond gedrag in opkomende economieën komen aan welvaart gerelateerde kankersoorten daar steeds vaker voor. Dat blijkt uit een nieuw rapport van The American Cancer Society en het International Agency for Research on Cancer (IARC).
Volgens het rapport kregen in 2008 wereldwijd ongeveer 12,7 miljoen mensen kanker. In ontwikkelde landen werd 5,6 miljoen keer kanker gediagnosticeerd, in ontwikkelingslanden kwamen 7,1 miljoen nieuwe gevallen van kanker voor. Het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker werd geschat op 7,6 miljoen. De verwachting is dat deze cijfers in 2030 bijna verdubbeld zijn. Dan zullen 21,4 miljoen nieuwe gevallen gevonden worden en zullen 13,2 miljoen mensen aan de ziekte overlijden, voorspelt de IARC. De toename wordt enerzijds veroorzaakt door de groei van de wereldbevolking en een stijging van de levensverwachting en anderzijds door een afname van de kindersterfte en de mortaliteit als gevolg van infectieziekten in derdewereldlanden.
Het rapport waarschuwt echter dat de prognose mogelijk een onderschatting is doordat mensen in opkomende economieën steeds vaker een westerse levensstijl aanhouden. Kankersoorten gerelateerd aan roken, slechte eetgewoonten en lichamelijke inactiviteit, zoals long-, borst- en darmkanker komen steeds meer voor in opkomende economieën, blijkt uit het rapport. 
Verder zijn grote verschillen tussen economisch ontwikkelde en minder ontwikkelde landen in de soorten kanker die voorkomen. In ontwikkelde landen zijn bij mannen prostaat-, long- en darmkanker de meest gediagnosticeerde kankersoorten en bij vrouwen borst-, darm- en longkanker. In ontwikkelingslanden lijden mannen vooral aan long-, maag- en leverkanker en vrouwen vooral aan borst-, baarmoederhals- en longkanker. Daarbij valt op dat in ontwikkelingslanden relatief veel door infecties veroorzaakte kankersoorten voorkomen. Waar in de eerste wereld één op de tien tumoren veroorzaakt wordt door een infectie, is dit in ontwikkelingslanden één op de vier. 
In een commentaar op het rapport, eveneens gepubliceerd in CA: A Cancer Journal for Physicians, stelt Otis Brawley van de American Cancer Society dat met betere preventieve maatregelen ongeveer 2,6 van de 7,6 miljoen sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden. Als wereldwijd preventieve maatregelen worden getroffen, kunnen in de komende jaren nog veel meer doden worden voorkomen, schrijft Brawley. Maar om dat te bereiken is wel nodig dat alle betrokken partijen programma's ter preventie van kanker ontwikkelen en implementeren. 
De WHO kwam afgelopen vrijdag met nieuwe aanbevelingen ter voorkoming van kanker. In de Global Recommendations on Physical Activity for Health raadt zij aan om ter preventie van borst- en darmkanker iedere week 2,5 uur matig intensief te bewegen. 
Medisch contact: Twan van Venrooij (Februari 2011) 

 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: