Home / Nieuws / ...

 

Veiliger bloed met veilig vlees
De intensieve veeteelt moet op de schop, voor de veiligheid van de bloedvoorziening. Dat bepleit arts-microbioloog Hans Zaaijer in zijn oratie voor de leerstoel bloedoverdraagbare infecties aan de Universiteit van Amsterdam.
'Het antibioticagebruik moet verplicht aan banden en het aantal dieren ingrijpend omlaag, opdat verdere resistentie en nieuwe zoönosen ons bespaard blijven', aldus de hoogleraar, die ook aan het hoofd staat van de onderzoeksafdeling Bloedoverdraagbare infecties bij Sanquin. Zaaijer noemt drie veeteeltinfecties die een bedreiging vormen voor de veiligheid van het bloed omdat ze via de bloedvoorziening van mens tot mens worden verspreid: gekkekoeienziekte, Q-koorts en hepatitis E. 
Het hepatitis-E-virus is recentelijk ontdekt door virologen uit Groningen en Rotterdam bij transplantatie- en leukemiepatiënten met leverstoornissen. Zaaijer vermoedt dat de varkensstapel de bron is en het virus via het voedsel of de bloedvoorziening bij verzwakte patiënten terechtkomt. Het RIVM ziet het hepatitis-E-virus dat de patiënten onder de leden hebben op de helft van de varkensbedrijven. 
Zaaijer helpt terloops ook een misverstand uit de wereld: de meest voorkomende chronische virusinfecties op de planeet, hepatitis B en C, danken hun bestaan meer aan transmissie via bloed dan via seks. Overigens is het Nederlands bloed extreem veilig, benadrukt Zaaijer, maar door de PCR-testen op bijvoorbeeld vroege hiv-infectie, kost dat ook wel wat.  (December 2010)

 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: