Home / Nieuws / ...

 

Mensen als proefkonijnen en onduidelijkheid over veiligheid medicijnen
Farmaceuten testen hun nieuwe medicijnen steeds vaker op proefpersonen in ontwikkelingslanden, waar het sneller en goedkoper gaat. Daar worden de regels voor klinisch onderzoek vaak niet nauwkeurig nageleefd. Artsen zijn soms corrupt en voor veel arme mensen is meedoen aan de testen het enige redmiddel om aan de armoede te ontsnappen. Soms doen ze daarom zelfs aan meerdere testen tegelijk mee. Dit is verboden omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid van de proefpersonen én omdat het wetenschappelijk volstrekt zinloos is. De uitkomsten van de testen zijn dan immers onbetrouwbaar. Hoe veilig onze medicijnen zijn is daardoor ook niet duidelijk. 

Op vrijdagavond 19 november besteedde Uitgesproken VARA aandacht aan het onderwerp ‘ethisch testen van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden’. De uitzending omvatte een interview met Annelies den Boer, Wemos’ deskundige op het gebied van medicijnen, en een studiogesprek met Europarlementariër Judith Sargentini.
Aanleiding: de nieuwe documentaire ‘Cobayes Humains’ van ARTE en de binnenkort te verschijnen Wemospublicatie ‘The Globalization of Clinical Trials: Testimonies from Human Subjects’.

Bezoek de site van de VARA:
* Item over 'Body Hunters' en interview met Annelies den Boer
* Studiogesprek met Judith Sargentini
* Column en interviewfragmenten Annelies den Boer
* Interview met Paul Jenkins, regisseur 'Body Hunters'

Over ‘Cobayes Humains’
In ‘Cobayes Humains’ wordt de werkwijze van de farmaceutische industrie onderzocht door India als voorbeeld te nemen. Nagegaan wordt of farmaceutische bedrijven risico’s nemen door klinische testen voor in het Westen veelverkochte geneesmiddelen uit te voeren in landen waar regulering losser en corruptie onvermijdelijk is. Het gaat hierbij niet alleen om de risico’s voor degenen die in India deelnemen aan dergelijke testen, maar ook om onze veiligheid in het Westen.

De film volgt artsen, proefpersonen en hun families, voorvechters van ethiek en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie. Aan de hand van specifieke voorbeelden worden de valkuilen, corruptie en ernstige gevolgen belicht voor degenen die wanhopig op elke mogelijke manier geld proberen te verdienen, zelfs als dit betekent dat ze daarmee hun eigen gezondheid in gevaar brengen. Duidelijk wordt dat degenen die letsel oplopen aan hun lot worden overgelaten en nauwelijks mogelijkheden hebben om hun recht te halen. Regisseur Paul Jenkins werkte ruim twee jaar aan de film en benaderde in de onderzoeksfase ook Wemos.

‘Cobayes Humains’ (Franstalig) werd vrijdagavond 19 november om 23.00 uur uitgezonden op ARTE. Op vrijdagmiddag 17 december organiseert Wemos in samenwerking met de International Federation of Medical Students’ Associations – The Netherlands (IFMSA-NL) een vertoning van de Engelstalige versie, ‘Body Hunters’, in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Aansluitend is er een debat met filmregisseur Paul Jenkins (onder voorbehoud) en Annelies den Boer. Belangstellenden zijn van harte welkom. Voor actuele programma-informatie, aanmelden en een routebeschrijving: www.wemos.nl en www.ifmsa.nl. 

Over ‘Testimonies from Human Subjects’
In haar nieuwe publicatie ‘The Globalization of Clinical Trials: Testimonies from Human Subjects’ doet Wemos iets anders dan anders, namelijk proefpersonen zélf aan het woord laten. Mensen uit Polen, Rusland, de Verenigde Staten, China en India vertellen in hun eigen bewoordingen waarom ze besloten deel te nemen aan klinisch geneesmiddelenonderzoek en hoe ze werden behandeld. Voor het verzamelen van de getuigenissen werkte Wemos samen met lokale journalisten. Het boek maakt duidelijk dat de kwetsbaarheid van mensen, op economisch, fysiek of emotioneel vlak, een doorslaggevende rol speelt bij het besluit om deel te nemen aan medicijntesten. Het boek is in de week van 6 december te downloaden op www.wemos.nl
In het kort...
- Uitgesproken VARA, zie uitgesproken.vara.nl
- 'Cobayes Humains', ARTE, www.arte.tv/cobayes-humains
- Vrijdag 17 december, 13.45 uur, Louis Hartlooper Complex, www.wemos.nl en www.ifmsa.nl
- 'The Globalization of Clinical Trials: Testimonies from Human Subjects': te downloaden op www.wemos.nl in de week van 6 december

(November 2010)
 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: