Home / Nieuws / ...

 

Vuile lucht leidt tot astma
Blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling kan astma bij kinderen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de universiteit van Utrecht. De onderzoekers volgden een groep van ruim 3800 kinderen van voor hun geboorte tot hun achtste.
Kinderen met een hoge blootstelling hebben meer kans op het ontwikkelen van astma, zo blijkt. Volgens de onderzoekers is de blootstelling aan luchtvervuiling hoger hoe dichter men bij een drukke weg woont, en het risico op astma daarmee groter. "Het is niet verstandig om dicht bij drukke wegen te bouwen of drukke wegen in woongebieden te hebben", concludeert onderzoeker Ulrike Gehring.
Ongeveer een op de zes (zestien procent) van de kinderen ontwikkelt astma tijdens de eerste acht levensjaren. De kinderen uit het onderzoek die het meest werden blootgesteld hadden dertig procent meer kans op het ontwikkelen van astma.
Het is de eerste keer dat kinderen over een zo lange periode zijn gevolgd. Totnogtoe stond alleen vast dat luchtvervuiling astmatische klachten kan verergeren. Fijnstof, roet en stikstofdioxide dragen (in gelijke mate) bij tot een significante stijging van het aantal astmatische kinderen. Het onderzoek vond plaats in drie verschillende regio's (in het noorden, midden, en westen van het land). De resultaten worden gepubliceerd in het gezaghebbende American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
"De lucht in Nederland is vies en ongezond voor je longen", stelt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds na bestudering van de uitkomsten. "Elk jaar sterven in Nederland vele duizenden mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling, en mensen met een longziekte lopen als eerste dat risico, met jaarlijks 1.000 sterfgevallen."
Universiteit Utrecht: (Februari 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis