Home / Nieuws / ...

 

Desinfecterende middelen maken bacteriën resistent
Gebruik van desinfecterende middelen kan leiden tot resistente bacteriën, niet alleen tegen desinfectans, maar ook tegen antibiotica. 
Dat schrijven Ierse onderzoekers van de nationale Ierse universiteit in Galway in het vaktijdschrift Microbiology van januari. 
Dat bacteriën aan desinfectans wennen, was al bekend, maar niet dat ze daarmee ook resistent worden tegen antibiotica waarmee ze niet eerder in contact zijn geweest.
De onderzoekers onder leiding van Gerard Fleming kwamen tot deze conclusie, nadat ze in hun laboratorium de veelvoorkomende ziekenhuisbacterie pseudomonas aeruginosa confronteerden met een toenemende hoeveelheid van een desinfecterend middel met benzalkoniumchloride (wordt gebruikt als werkzame stof in desinfecterende middelen (bijvoorbeeld lysol), voor de preventie van voetschimmel, of voor de bestrijding van algen in zwembaden. In lage concentraties is het een conserveermiddel in veel producten, waaronder oordruppels, oogdruppels, neusdruppels en shampoos.). 
De resistente bacteriën bleken door een mutatie in het DNA specifiek weerbaar tegen ciprofloxacine (een synthetisch antibioticum). Deze bacteriën waren beter in staat antimicrobiële stoffen naar buiten te pompen. 
Dit roept volgens Fleming belangrijke vragen op over de huidige aanpak van infecties in een ziekenhuissetting.
(December 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis