Home / Nieuws / ...

 

Babyboomers worden ongezond oud
De Amerikaanse gezondheidszorg moet zich schrap zetten voor een sterke stijging van de zorgvraag wanneer de babyboomgeneratie de komende jaren de 65-jarige leeftijd bereikt. Die generatie heeft waarschijnlijk meer beperkingen dan de huidige generatie 65-plussers. En die is al slechter af dan de generatie die tien jaar eerder 65 jaar werd. Dat blijkt uit een vergelijking van gegevens van de National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) uit de periode 1988-1994 met die uit 1999-2004.
Epidemiologe Teresa E. Seeman van de University of California, Los Angeles leidde het onderzoek, dat online werd gepubliceerd in het American Journal of Public Health (doi:10.2105/AJPH.2008.157388). Zij rekent voor dat – gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, ras/etniciteit en sociaaleconomische status – het aantal handicaps in de groep 60- tot 69-jarigen met 40 tot 70% is toegenomen tussen de eerste en de tweede periode. In de huidige groep zestigers is het aantal beperkingen in algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) met 20% zelfs een paar procent hoger dan in de huidige generatie zeventigers.
De verschillen kunnen deels – maar niet geheel – worden verklaard door de gestegen prevalentie van overgewicht en bewegingsarmoede onder deze jongere ouderen. Het aantal obese (BMI > 30 kg/m2) zestigers steeg van 27,4% (1988-1994) tot 37,6 % (1999-2004). Juist in deze groep was de stijging van het aantal beperkingen groot. Net als in de groep zwarte Amerikanen. Bij hen spelen waarschijnlijk factoren als armoede en – in hun jongere jaren – beperkte toegang tot goede zorg een rol. Veel arme Amerikanen hebben geen ziektekostenverzekering. Pas vanaf de leeftijd van 60 jaar is er Medicare, een soort ziekenfonds voor ouderen.
Dat deze factoren samen geen afdoende verklaring bieden voor het krakkemikkig zijn van de komende generatie Amerikaanse ouderen kan volgens Seeman op verschillende manieren worden uitgelegd. Er zijn bijvoorbeeld niet alleen méér ouderen met ziekelijk overgewicht, ze hebben dit waarschijnlijk ook veel langer dan eerdere generaties. Deze langduriger blootstelling aan overgewicht wordt in de statistische modellen niet meegenomen. Wat ook de oorzaken zijn, Seeman waarschuwt vooral voor de gevolgen van de slechtere zelfredzaamheid van de komende generaties ouderen. De zorg voor deze mensen zal niet alleen de gezondheidszorg, maar ook de mantelzorgers en de economie op de proef stellen.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C395
Esther van Osselen (December 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis