Home / Nieuws / ...

 

Iets meer bewegen helpt tegen diabetes
Een half uurtje meer bewegen per week helpt al om te voorkomen dat iemand diabetes type 2 krijgt. Diabetes type 2 (suikerziekte) is veelvoorkomend bij mensen met overgewicht die ongezond eten. 
De ziekte kan leiden tot blindheid, dementie en amputatie van voeten en benen.Wetenschapper Cheryl Roumen van de Universiteit Maastricht promoveert vrijdag op deze bevindingen. 
Ze volgde een groep mensen die intensieve begeleiding kregen om hun leefstijl te verbeteren. De deelnemers kregen adviezen over voeding en beweging en mochten gratis deelnemen aan een trainingsprogramma. 
Fitheid
Hun lichamelijke fitheid nam flink toe en hun bloedsuikerspiegel werd beter. Na verloop van tijd nam het risico op het krijgen van diabetes type 2 met 47 procent af.
Het is al enkele jaren geleden dat Roumen de resultaten van haar onderzoeksgroep noteerde. Omdat niet iedereen zijn leefstijl blijvend zal hebben verbeterd, is ondertussen aan de Maastrichtse universiteit een vervolgstudie gestart. 
Stoppen
Die moet uitwijzen waarom mensen weer stoppen met gezonder leven. Ook moet blijken of de eerder behaalde verbetering van de bloedsuikerspiegel behouden is, nadat met de actieve training binnen het onderzoek is gestopt. Het Diabetes Fonds financiert de vervolgstudie. (
November 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis