Home / Nieuws / ...

 

Meer aderverkalking bij hoog alcoholgebruik
Mannen van middelbare leeftijd die regelmatig snel achter elkaar zes alcoholhoudende consumpties of meer drinken, hebben meer last van aderverkalking dan andere mannen. 
Dit verschil is onafhankelijk van de totale hoeveelheid alcohol die per week wordt geconsumeerd. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Atherosclerosis.
De Finse onderzoekers hebben de onderzoeksgroep, die bestond uit 751 Finse mannen van middelbare leeftijd, onderverdeeld in zware drinkers (zes of meer consumpties per keer) en niet zware drinkers (minder dan zes consumpties per keer). 
Vaatwanddikte
De mate van aderverkalking werd vastgesteld door middel van een scan van de halsslagaders. Hierbij werd de maximale dikte en de gemiddelde dikte van de halsslagaderwand gemeten. Na 11 jaar werd deze meting herhaald. Vervolgens werden de resultaten met elkaar vergeleken en werd vastgesteld wat de verandering in vaatwanddikte was. 
Uit de analyse van de resultaten bleek dat er een significant verschil was in mate van aderverkalking tussen de groep zware drinkers en de groep matige drinkers. Dit verschil bleef ook na correctie voor de gemiddelde hoeveelheid alcoholconsumptie aanwezig. Ook na verdere correctie voor allerlei verstorende variabelen zoals bloeddruk, lichaamsgewicht en rookgedrag bleef er een significant verschil tussen de twee onderzoeksgroepen.
De onderzoekers doen de aanbeveling om bij toekomstige studies naar de relatie tussen alcoholconsumptie en aderverkalking niet alleen de gemiddelde alcoholconsumptie in het onderzoek te betrekken, maar ook het drinkpatroon.
Niet te snel vermageren na zwangerschap Probeer na de bevalling niet te snel de kilo’s kwijt te raken die er tijdens de zwangerschap zijn bijgekomen. Diëten of een intensief oefenprogramma om zo snel mogelijk na de bevalling weer op gewicht te komen, is geen goed idee, zegt het Britse Royal College of Midwives. Het is normaal dat je na een zwangerschap drie tot zes maanden en soms zelfs tot één jaar nodig hebt om weer op je normale gewicht te komen. Vrouwen moeten na de bevalling en tijdens de periode van borstvoeding voldoende eten. Zeker tot na de borstvoedingsperiode is het beter om geen dieet te volgen. Obese moeders die wensen af te vallen na de bevalling nemen best toch minimum 1500 kcal/dag in en wachten best met diëten tot de lactatie goed op gang is (vanaf ongeveer 4 weken).
Wel wordt aangeraden dat vrouwen die neiging tot overgewicht hebben, tijdens de zwangerschap zelf niet te veel gewicht winnen. Zwangeren met ondergewicht (BMI < 20) mogen tussen 12,5 en 18 kg bijkomen in gewicht, zwangeren met een normaal gewicht (BMI 20 - 25) mogen tussen 11,5 en 16 kg bijkomen, zwangeren met overgewicht (BMI 25 - 29) mogen tussen 7 en 11,5 kg bijkomen. Vrouwen die obees (BMI > 29) zijn voor de zwangerschap mogen tussen 6 en 11,5kg bijkomen.
Atherosclerosis, Volume 205, Issue 1, 2009, Pages 266-271 (September 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis