Home / Nieuws / ...

 

Ouders gewaarschuwd tegen ham op het menu
Een non-profitinstelling voor kankerpreventie dringt er bij ouders op aan geen ham en andere soorten bewerkt vlees bij hun kinderen op het brood te doen.
Aan het begin van het nieuwe schooljaar waarschuwt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) dat het gebruik van broodbeleg zoals ham en salami ertoe kan bijdragen dat kinderen wennen aan een voedingspatroon dat de kans op kanker later in hun leven vergroot.
Professor Ellen Kampman: “Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat bewerkt vlees het risico op darmkanker kan verhogen. Als niemand meer bewerkt vlees zou eten, kunnen we een groot aantal gevallen van darmkanker voorkomen.”
Specifieke preventiecijfers laten zien dat ruim 40% van de gevallen van darmkanker in westerse landen voorkomen had kunnen worden door minder rood vlees en geen bewerkt vlees te eten, minder alcohol te drinken, regelmatig te bewegen, een gezond gewicht te behouden en veel groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten te eten.
De preventiecijfers voor alleen bewerkt vlees laten voor Groot-Brittannië zien dat daar elk jaar ongeveer 3.700 gevallen van darmkanker voorkomen kunnen worden als iedereen minder dan 70 gram bewerkt vlees per week zou eten.
Daarom raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan het eten van bewerkt vlees te vermijden. In plaats van bewerkt vlees kunnen ouders ander beleg op het brood van hun kinderen doen, zoals vis of gevogelte, magere kaas en hummus.
Er is niet specifiek onderzocht wat het effect van bewerkt vlees voor kinderen is. Het bewijs voor volwassenen is echter overtuigend en kinderen kunnen zich het beste al vanaf hun vijfde aan een gezond voedingspatroon houden. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kunnen kinderen beter geen bewerkt vlees eten, omdat veel gewoonten uit onze jeugd ook in onze volwassen jaren standhouden.
Nadia Ameyah, manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Als kinderen elke dag bewerkt vlees bij de lunch eten, is dat voor het hele schooljaar een behoorlijke hoeveelheid. Kinderen kunnen beter leren dat ze bewerkt vlees hooguit een enkele keer als lekkernij mogen eten.”
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vraagt ouders om naast bewerkt vlees ook beleg met veel vet en calorieën te mijden en hun kinderen niet regelmatig zoete dranken te geven. Vaak eten, grote porties en een hoog calorieëngehalte kunnen tot overgewicht leiden, wat de kans vergroot dat het kind ook als volwassene te zwaar is. Volgens deskundigen is na niet roken een gezond gewicht ons belangrijkste wapen in de strijd tegen kanker.
Nadia Ameyah voegt eraan toe: “Nederland kent een groot aantal kinderen met overgewicht en obesitas. Ruim 1 op de 8 kinderen is op dit moment te zwaar. Daarom is het belangrijk dat ouders letten op voedingsinformatie, zodat ze zien wanneer een product veel calorieën bevat. Als kinderen vaak calorierijk voedsel eten of zoete dranken drinken, is de kans groter dat ze te dik worden.”
“Het lijkt aantrekkelijk om ham of andere vleeswaren op het brood van uw kind te doen, vooral als u weinig tijd heeft om het lunchpakket van uw kind klaar te maken. Maar wat je kind eet tijdens de lunch is iets wat je als ouder relatief goed onder controle hebt en het kost niet zoveel moeite om een gezonde lunch klaar te maken.”
“Sla, tomaat en komkommer op de boterham dragen bijvoorbeeld bij aan de vijf porties fruit en groente die kinderen elke dag nodig hebben. Hetzelfde geldt voor een vers vruchtensapje in plaats van frisdrank. Onbewerkt gevogelte, vis, hummus en magere kaas zijn makkelijke alternatieven voor bewerkt vlees.”

# Noot voor de redactie De term ‘bewerkt vlees’ verwijst naar vlees dat voor conservering geschikt is gemaakt door middel van roken, inleggen of zouten, of door toevoeging van conserveringsmiddelen. Voorbeelden zijn ham, spek, pastrami en salami, en ook hotdogs en sommige worsten. Hamburgers en gehakt gelden alleen als bewerkt vlees als er ter conservering zout of chemische additieven aan zijn toegevoegd.
# Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt ook aan de consumptie van rood vlees te beperken tot 500 gram (gekookt gewicht) per week. Er is namelijk ook overtuigend bewijs dat rood vlees de kans op darmkanker vergroot.
# De preventiecijfers komen uit het rapport Policy and Action for Cancer Prevention uit 2009 van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk. De preventiecijfers zijn berekend voor de 12 meest voorkomende kankertypen. Deze 12 typen kanker zijn verantwoordelijk voor een derde van alle kankergevallen in rijke landen en een kwart in de arme landen.
Lees meer over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op www.wcrf.nl.
Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. Het WCRF NL is een zelfstandige Nederlandse stichting. Ze maakt deel uit van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk. Deze netwerkorganisatie heeft vestigingen in de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Hongkong, Frankrijk en Nederland. Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.
(
Augustus 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis