Home / Nieuws / ...

 

Sporters drinken beter chocolademelk

Na stevige inspanningen vult chocolademelk vocht- en suikertekorten beter aan dan energiedranken met vitaminesupplementen. Dat meldt het gezondheidsmagazine Bodytalk. Wat het verschil maakt, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van sucrose in chocolademelk.
Goed getrainde wielrenners moesten zich in het kader van het onderzoek eerst leegrijden tot ze door hun suikervoorraden zaten. Vervolgens kregen ze chocolademelk of een energiedrank, beiden met evenveel suikers. In een nieuwe fietsopdracht 4 uur later bleef de eerste groep de helft langer zwoegen dan degenen met de energiedrank. De resultaten werden bevestigd in een nieuw onderzoek. Uit een derde studie blijkt dat de spieren van voetballers na het drinken van magere chocolademelk sneller herstellen van een zware inspanning dan met een energiedrank.
Vitaminesupplementen worden genomen omwille van de antioxidanten, stoffen die de schadelijke zuurstofradicalen uitschakelen. Een recente studie geeft volgens Bodytalk echter aan dat de werkelijkheid complexer is. Tijdens fysieke inspanningen starten in het lichaam afweermechanismen op tegen deze vrije zuurstofradicalen. De antioxidantie onder de vorm van vitaminesupplementen blijken echter de activering van het afweermechanismen te blokkeren, waardoor ze het gezondheidsbevorderende effect van de sportinspanning kelderen.(zie eerdere studie
ANP
(Augustus 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis