Home / Nieuws / ...

 

Verkeersgeluid verstoort herstel tijdens de slaap
Verkeersgeluid verstoort de normale activiteit van het zenuwstelsel tijdens de slaap. Dit kan het herstel van het lichaam tijdens het slapen beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, waarvan de resultaten binnenkort verschijnen in het tijdschrift International Journal of Psychophysiology.
De onderzoekers bestudeerden de reactie van het autonome zenuwstelsel op verkeersgeluid veroorzaakt door weg- en spoorverkeer tijdens de slaap. Het deel van het zenuwstelsel dat rust en herstel bevordert, blijkt minder actief te zijn tijdens de slaap bij een hogere belasting door verkeersgeluid. In normale situaties blijft tijdens de slaap deze rustgevende activiteit van het zenuwstelsel relatief hoog. Dit is van belang is voor het herstel van het lichaam. Wat de gevolgen voor de gezondheid op langere termijn zijn, is onderwerp van verder onderzoek.
Nachtelijk geluidsniveau
Voor dit onderzoek zijn bij een groep van 36 mensen zes nachten lang tijdens de hele slaapperiode de lichamelijke functies gemeten. In hun eigen slaapkamer en buiten de woning bij de weg of het spoor is het nachtelijk geluidsniveau bepaald. De gemiddelde geluidbelasting buiten de woning tijdens de slaapperiode (57-58 dB(A)) lag hoger dan het gemiddelde niveau aan nachtelijk verkeersgeluid in Nederland. In Nederland heeft bijna 7 % van de woningen een nachtelijke geluidbelasting van meer dan 54 dB(A).
Onderzoek slaapverstoring
TNO voerde deze studie uit in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met financiering van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Slaapverstoring door verkeersgeluid is voor TNO een belangrijk onderwerp van onderzoek. Hiermee wordt meer inzicht verkregen in de relatie tussen omgevingsgeluiden en gezondheid. Dit levert belangrijke informatie voor het maken van beleid rondom de kwaliteit van de leefomgeving. (
Mei 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis