Home / Nieuws / ...

 

Deodorants kunnen toch borstkanker veroorzaken
Vrouwen die vaak met goedaardige knobbeltjes of cysten in hun borsten kampen, hebben meer kans op kanker. Steeds meer Britse artsen denken dat het regelmatige gebruik van antitranspiratie deodorants leidt tot deze goedaardige knobbels. Dat blijkt uit Brits onderzoek. 
Antitranspiratie cosmetica gebruikt de stof aluminium om de zweetproductie te reduceren en de geur van zweet te neutraliseren. Onderzoek gepubliceerd in 'Journal Of Applied Toxicology' toont aan dat goedaardige knobbeltjes in de borst aluminium bevatten, wat volgens de experts niet in het lichaam kan komen via voedsel. Andere studies toonden aan dat de opstapeling van aluminium in het lichaam niet alleen in verband wordt gebracht met de vorming van kankergezwellen, maar ook geassocieerd wordt met Alzheimer. 
De antitranspiratie deodorants blokkeren het zweet en zorgen er zo voor dat knobbeltjes zich in het weefsel vormen. De Brits Eileen Turnham-Jones gebruikte vroeger veel antitranspiratie producten. "Ik heb al meer dan 18 knobbeltjes laten verwijderen uit mijn borst. Elke keer waren ze goedaardig, maar je krijgt wel elke keer ontzettend veel stress als je ze ontdekt. Na 6 jaar ben ik gestopt met het gebruik van antitranspiratie deodorants, sindsdien merkte ik geen enkel knobbeltje meer op." 
Steeds meer onderzoekers bestuderen de mogelijk links tussen het gebruik van deodorants, borstkanker en andere knobbeltjes. De Britse onderzoekster Philippa Darbre ontdekte dat kankergezwellen het vaakst voorkomen in het gebied van de borst dicht aan de oksel waar antitranspiratie producten aangebracht worden. Ze onderzocht de cysten van 48 vrouwen, deze vergeleek ze met bloedstalen van 30 gezonde vrouwen en borstmelk van 45 vrouwen. Bij de cysten in de buurt van de oksel was het gehalte van aluminium 25 keer zo hoog als bij een 'normaal' bloedstaal. "We weten de oorzaak hier nog niet van, maar dit is een goede waarschuwing voor vrouwen. Iedereen moet stoppen met het gebruik van deze producten en de fabrikanten moeten bestudeerden hun ze de samenstelling kunnen veranderen." 
Voorzitster van de liefdadigheidsinstelling voor borstkanker in Groot-Brittannië vindt dat antitranspiranten verboden moeten worden. "De meeste van deze producten bevatten aluminium. Dat bootst de werking van oestrogeen na, een hormoon dat de groei van borstkankercellen stimuleert. Je kan beter een deodorant op basis van minerale stoffen gebruiken." 
Woordvoerdster van de Britse 'Cosmetics Toiletries and Perfumers Association', een organisatie die de fabrikanten van deodorants vertegenwoordigt, zegt dat eerdere studies geen verband vonden tussen antitranspiranten. "Het is niet omdat deze producten aluminium bevatten, dat er een link met kanker is." Volgens professor Jodie Moffat die gespecialiseerd is in onderzoek naar kanker levert dit onderzoek niet genoeg bewijs om te zeggen dat deodorants werkelijk kanker veroorzaken. (
April 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis