Home / Nieuws / ...

 

Zout eten gevaarlijk
Het eten van zout (natriumchloride) is voor dikke mensen gevaarlijker dan voor slanke mensen. Bij een gelijke verhoging van het zoutgebruik stijgen de hoeveelheid zout in het lichaam en het extracellulair volume bij dikke mensen meer dan bij slanke mensen. Dit komt doordat dikke mensen meer vocht vasthouden. 
Al langer was bekend dat dikke mensen een hogere kans lopen op hart- en vaatziekten wanneer hun zoutgebruik toeneemt. Maar hoe dat kan, daarvan is nog weinig bekend, vooral omdat de totale zouthoeveelheid van het lichaam moeilijk te meten is. 
Zouthoeveelheid meten
Folkert Visser lijkt dit mechanisme te verklaren. Hij ontwikkelde een methode om de totale zouthoeveelheid vast te stellen. Daarbij wordt niet het zoutgehalte zelf gemeten, maar de vloeistof waarin zout in het lichaam is opgelost: het extracellulair volume. Met behulp van de methode kan nader onderzoek worden gedaan naar de precieze invloed van het eten van veel zout. Op 8 december promoveert Visser op zijn onderzoek. 
Folkert Visser
Visser studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting en Unilever. Visser is nu in opleiding tot internist in het Deventer Ziekenhuis.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen (December 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis