Home / Nieuws / ...

 

Ontvetten van hart verbetert hartfunctie
Veroudering en diabetes leiden tot vetstapeling in het hart, en dat gaat samen met problemen bij het vullen van het hart met bloed. Jonger zullen we er niet op worden, maar het goede nieuws is dat de vetstapeling in het hart én het daaraan verbonden functieverlies omkeerbaar zijn bij te zware diabetespatiënten die veel afvallen. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van Rutger van der Meer en Sebastiaan Hammer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij promoveerden beiden op 20 november jl. in Leiden.
Vetstapeling in het hart wordt gemeten in het septum – het tussenschot tussen de hartkamers. Uit dieronderzoek was al bekend dat meer vetstapeling in het hart samengaat met een slechtere hartfunctie. Voor mensen was dat nog niet aangetoond, omdat opensnijden voor vetmetingen bij hen geen optie is. MR-spectroscopie bood uitkomst. Van der Meer optimaliseerde deze uiterst gevoelige meettechniek, die bemoeilijkt worden door het kloppen van het hart en de ademhalingsbeweging. 
Afgelopen week publiceerde het gezaghebbende Journal of the American College of Cardioliogy de bevinding dat er een directe relatie is tussen hartvervetting en verminderde hartfunctie bij diabetespatiënten. Hammer publiceerde dit najaar een artikel in hetzelfde tijdschrift, met de positieve boodschap dat de hartvervetting omkeerbaar is en dat daarmee ook de hartfunctie herstelt. Voor dit onderzoek leefden twaalf te zware patiënten met type 2 diabetes zestien weken lang op een dieet met zeer weinig calorieën. Gemiddeld vielen ze 26 kilo af. Door het dieet hoefden de patiënten geen insuline meer te spuiten of andere diabetesmedicatie te gebruiken. Ook daalde hun bloeddruk sterk en verbeterden de bloedsuikerwaarden en het vetzuurgehalte van hun bloed. 
De schade die diabetes en overgewicht toebrengen aan het hart, zijn dus op zijn minst voor een deel omkeerbaar door af te vallen. Vervolgonderzoek zal zich onder andere richten op de vraag of medicijnen tegen diabetes de hartschade eveneens ongedaan kunnen maken.
Bron: LUMC (November 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis