Home / Nieuws / ...

 

Nederland moet gezonder eten
Het kabinet gaat samen met voedselproducenten, winkels en maatschappelijke organisaties stimuleren dat mensen gezonder eten.  Dat hebben de ministers vrijdag besloten in de wekelijkse ministerraad. 
Met het beleid moet de jaarlijkse sterfte door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker worden teruggedrongen. Als mensen veel meer fruit, vis en groente gaan eten, zullen de komende twintig jaar 140.000 mensen minder overlijden en gaan de zorgkosten jaarlijks met 4,1 miljard euro omlaag. 
Het doel is verder om Nederland terug te laten keren in de Europese top vijf van landen met de hoogste levensverwachting. De afgelopen jaren is Nederland uit die rangorde gezakt. De consumptie van groente en fruit moet daarvoor omhoog naar 200 gram per dag en vis zou in plaats van drie keer per maand twee keer per week op het menu moeten staan. 
Minister van Volksgezondheid Ab Klink vindt het te vroeg om verstrekkende maatregelen in te voeren, zoals als het belasten van vet eten. Hij vindt dat de overheid daarmee terughoudend moet zijn, maar zulke mogelijkheden wel moet onderzoeken. 
Persbericht | 04-07-2008
Kabinet wil gezonde voedselkeuze makkelijker maken
Het kabinet wil dat het voor consumenten makkelijker wordt te kiezen voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daarvan een belangrijk onderdeel. De overheid gaat hierbij uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, producenten en maatschappelijke instellingen zoals scholen, werkgevers etc. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld voedselveiligheid waarbij de overheid normstellend optreedt. Om consumenten een bewuste keuze te kunnen laten maken, is het bevorderen van een gezond aanbod door het bedrijfsleven van belang. Daartoe stimuleert de overheid onderzoek, innovatie en zelfregulering door het bedrijfsleven. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de gezondheidszorg.
Dit staat in de nota 'Gezonde Voeding, van begin tot eind' waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De nota, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, gaat uit van het idee: maak de gezonde keuze de gemakkelijke keuze.
Speerpunten
Consumenten moeten bewuster en gemakkelijker kunnen kiezen voor gezonde voeding. De speerpunten van het voedingsbeleid liggen bij jeugd en ouderen. Bij jeugd, omdat gezonde voedingsgewoonten op jonge leeftijd een goede basis legt en gezondheidswinst oplevert voor nu en later. Bij ouderen is onder meer ondervoeding een serieus, maar onderbelicht probleem. Meer aandacht voor gezonde voeding is ook een thema dat binnen de gezondheidszorg de nodige aandacht verdient. Op deze manier wordt een verbinding gelegd tussen preventie en zorg; een belangrijke wens van het kabinet. In de voedingsvoorlichting komt daarom de nadruk te liggen op het totale voedingspatroon in plaats van op de afzonderlijke producten.
Gezondheidswinst
Meer aandacht voor voeding kan veel gezondheidswinst opleveren en het geneesmiddelenverbruik verminderen. Als de gehele Nederlandse bevolking voldoet aan de voedingsaanbevelingen, dan sterven er in 20 jaar naar schatting 140.000 mensen minder dan bij gelijk blijven van de huidige situatie. Ook verminderen de totale zorgkosten voor chronische ziekten dan met ongeveer drie procent.
Het kabinet vraagt daarom de voedingsmiddelenindustrie, handel, retail, catering en horeca om hun voedselaanbod gezonder en gevarieerd te maken en om consumenten duidelijk te maken wat de samenstelling van een product is. Zij hebben hierin een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.
(Juli 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties:

 

Eindelijk geeft de overheid eens toe dat gezonde voeding een belangrijke voorwaarde is voor een goede gezondheid. Doch een jaarlijkse besparing van ruim 4 miljard euro is de vader van de gedachte. Maar zonder goed plan richting de burgers en de vrijblijvendheid richting de machtige voedingsmiddelenindustrie zal dit plan niet verder komen dan een van de vele mislukte politieke pogingen om een overheidsbesparing te verkopen.