Home / Nieuws / ...

 

Prenatale ondervoeding verhoogt kans op verslaving
Ernstige ondervoeding van een baby tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kan leiden tot verslavingsstoornissen op latere leeftijd. Dit concluderen onderzoekers van Bouman GGZ en Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Addiction. Hierbij baseren zij zich op hun onderzoek naar de relatie tussen prenatale ondervoeding tijdens de hongerwinter van 1944-1945 en verslaving later in het leven. 
Deelnemers aan het onderzoek zijn verslaafde en niet verslaafde inwoners van Rotterdam, die tussen 1944 en 1947 in Rotterdam geboren zijn. Verslaafden blijken vaker dan niet verslaafden geboren te zijn zes tot negen maanden na de hongerwinter. Een significant groter aantal patiënten dat momenteel voor een verslavingsstoornis behandeld wordt, blijkt de eerste drie maanden van hun bestaan in de baarmoeder te hebben doorgemaakt in de hongerwinter. Dat eerste trimester viel in de periode van half oktober 1944 tot half mei 1945. Aangezien de hongerwinter ondervoeding betekende –ook voor baby’s die nog in de buik zitten- concluderen de onderzoekers dat ondervoeding tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap een verhoogd risico geeft op verslaving.
De onderzoeksresultaten bevestigen het eerder aangetoonde schadelijk effect van ernstige ondervoeding op de hersenontwikkeling en rijping van ongeboren kinderen. Zo is reeds bekend dat prenatale ondervoeding een verhoogd risico met zich meebrengt voor schizofrenie en stemmingstoornissen. Dit onderzoek laat voor het eerst het verhoogde risico zien van ondervoeding op het ontwikkelen van een verslaving. Deze inzichten geven aanleiding tot bezorgdheid over de mogelijke toekomstige consequenties voor hongergebieden in de wereld.
Bouman GGZ, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingsstoornissen, ziet in de uitkomsten van dit onderzoek een bevestiging van de visie dat verslaving een hersenziekte is en niet een teken van karakterzwakte.
Bron: Bouman GGZ (
Februari 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: