Home / Nieuws / ...

 

Nog steeds veel te weinig groenten in kant-en-klaar maaltijden
Een goede warme maaltijd moet minimaal 150 gram aan groenten bevatten, en bij voorkeur 200-300 gram. Uit recent onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat de hoeveelheid groente per maaltijd weliswaar is toegenomen van gemiddeld 93 gram in 2005 naar 119 gram in 2007, maar dat is dus nog steeds te weinig. Een ander nadeel van kant-en-klaar maaltijden is dat er te veel zout in zit. Dit is met name het geval bij pasta, nasi, bami en pizza.
Volgens de VWA is de hoeveelheid groente in kant-en-klaarmaaltijden toegenomen. Toch voldoen maar enkele maaltijden uit het onderzoek aan alle criteria van het Voedingscentrum voor een volwaardige maaltijd. Het blijft zinvol een kant-en-klaarmaaltijd aan te vullen met een groentegerecht (bijvoorbeeld een salade). 
Vorig jaar publiceerde de VWA een rapport over de voedingskundige kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden die halverwege 2005 op de markt waren. Sindsdien zijn er meer en nieuwe maaltijden beschikbaar. Om de ontwikkelingen van de kant-en- klaarmaaltijden te volgen heeft de Voedsel en Waren Autoriteit deze in 2007 opnieuw onderzocht. 
In de eerste helft van 2007 zijn kant-en-klaarmaaltijden getoetst aan de door het Voedingscentrum gehanteerde criteria. Er is o.a. gekeken naar stoommaaltijden, stamppotten, pizza’s, pastagerechten en nasi- en bamigerechten. 
Op bijna alle maaltijden staat de voedingswaarde per 100 gram weergegeven. Op ongeveer de helft van alle maaltijden wordt nu ook de hoeveelheid energie per portie vermeld. De hoeveelheid groente per maaltijd is toegenomen van gemiddeld 93 gram in 2005 naar 119 gram per portie in 2007. Evenals in 2005 bevatten de maaltijden gemiddeld genomen voldoende energie maar relatief veel zout in relatie tot de 6 gram totaal per dag die de Gezondheidsraad aanbeveelt. 
Meer informatie: 
Rapport Nutritionele kwaliteit kant-en-klaarmaaltijden 2007 (
September 2007)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: